Ingezonden persbericht


God in de Lage Landen: bijzondere verhalen over onze christelijke fundamenten

God in de Lage Landen, vanaf zondag 13 november, 19.00 uur, Nederland 2

Van het Rijksmuseum tot het Nederlandse rechtssysteem, van wetenschap tot feestdagen... De invloed van het christendom in ons land reikt veel verder dan men op het eerste gezicht zou denken. Vanaf 13 november vervolgt gastpresentator Ernst Daniël Smid in nieuwe afleveringen van God in de Lage Landen zijn zoektocht naar de christelijke wortels van Nederland. De nieuwe serie laat zien hoe het christendom de Lage Landen vormde. In de eerste aflevering van het seizoen wordt bijvoorbeeld duidelijk waar toch het Nederlandse streven naar godsdienstvrijheid en verdraagzaamheid vandaan komt. Meesterverteller Ernst Daniël neemt de kijker mee naar een aantal bijzondere historische gebeurtenissen...

Het christelijke erfgoed heeft op verschillende manieren een zichtbaar en constructief stempel gedrukt op de cultuur van de Lage Landen. Zo heeft de strijd om verdraagzaamheid en tolerantie, waar vooral veel Nederlanders zich lange tijd op lieten voorstaan, zijn oorsprong in de opvattingen van enkele historische christenen als Hugo de Groot, een van de grondleggers van ons huidige rechtssysteem. Zelfs in de identiteit van de Nederlanders en Vlamingen is het christelijke geloof dus duidelijk waarneembaar verweven. Maar niet alleen hierin zijn de Bijbelse grondslagen in Nederland zichtbaar. Ook in de schilderkunst, de rechtspraak en de wetenschap is God veelvuldig in de Lage Landen te vinden.

Eerste aflevering
'Iedereen mag ergens in geloven, zolang dat voor de buitenwereld maar niet zichtbaar is.' Het lijkt het motto te zijn van onze postmoderne samenleving. Ernst Daniël: 'Al die religies die we nu kennen, dat mag allemaal wel, maar achter gesloten deuren. Maar als het dan gaat om geloofsuitingen in de openbare dienstverlening, dan liever geen hoofddoekjes, keppeltjes of kruisjes...' Deze spanning tussen een twijfelachtige verdraagzaamheid enerzijds en het miskennen van geloofsuitingen anderzijds is echter niet iets van de laatste jaren. In de eerste aflevering van God in de Lage Landen neemt Ernst Daniël de kijker mee naar de voortekenen van de Tachtigjarige Oorlog. Rondom de oorlogsvoering met Spanje beginnen namelijk de wetgeving en de strijd om geloofstolerantie in de Lage Landen langzaamaan en voorzichtig vorm te krijgen. De aflevering neemt de kijker mee door het heden en het verleden van God in een gedogend Nederland en Vlaanderen.

Radio-uitzendingen
Parallel aan de televisie-uitzendingen zendt de EO ook op de radio een serie uit van God in de Lage Landen. Presentatoren Andre Diepenbroek en Joop van der Elst gaan elke aflevering op pad met iemand die een link heeft met het thema van de televisie-uitzending. Zo bezoeken zij in de eerste uitzending een expositie over de beeldenstorm, waarin heiligenbeelden worden tentoongesteld waarvan hoofd en handen door fanatieke protestanten zijn afgehakt. Voorafgaand aan dit bezoek is hun gast vol passie over de reformatie en gelooft dat echte godsdienstvrijheid pas tijdens de reformatie is ontstaan. Kan hij dit volhouden als hij ziet hoe de protestanten de geloofsuitingen van de katholieken beperkten? En wat vinden de presentatoren, de een gereformeerd en de ander Anglicaans, van de gevolgen van de reformatie? Vanaf 12 november zoeken zij op Radio 5 weer elke zaterdag om 20.00 uur de confrontatie met elkaar op.

Verder
De succesvolle serie God in de Lage Landen volgt eerdere afleveringen op, die vorig jaar juni werden uitgezonden. Naar aanleiding daarvan werd gastpresentator Ernst Daniël Smid door het Nederlandse publiek verkozen tot best gewaardeerde presentator. Van dat seizoen is een dvd-box ontwikkeld met daarin ook de radio-uitzendingen en luxe wandelkaarten met historische routes. In de box is tevens ruimte voor dvd's bij de komende afleveringen.

Presentatie

Ernst Daniël Smid

Websites

God in de Lage Landen Pers God in de Lage Landen