GroenLinks

Europese Groenen willen sterker euro-noodfonds

Zondag 13 november 2011, 20:14u - Bas Eickhout

PARIJS, 13 november 2011 - Europese regeringen moeten moedige stappen zetten om de euro te redden. Zo dient het euronoodfonds snel te worden versterkt met behulp van de Europese Centrale Bank. Dat verlangen de groene partijen in Europa, waaronder GroenLinks. Tijdens het congres van de Europese Groene Partij in Parijs namen de aangesloten partijen de Verklaring van Parijs aan, een twaalfpuntenplan om de escalatie van de eurocrisis te stoppen. Alle groene partijen uit de eurozone steunen dit plan.

De Groenen willen van het euro-noodfonds (EFSF) een bank maken, die liquiditeit kan betrekken van de Europese Centrale Bank. "Zo krijgt het noodfonds een veel groter blusvermogen", onderstreept Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks. "Deze aanpak is overtuigender en minder riskant dan de hefboomconstructies die de regeringen van de eurozone nu onderzoeken. Het moet inmiddels wel duidelijk zijn dat alleen de Europese Centrale Bank kan voorkomen dat de eurobrand van het ene naar het andere land overslaat. Door de steun van de ECB via het noodfonds te laten lopen blijven politici, niet centrale bankiers, verantwoordelijk voor de eisen waaraan landen moeten voldoen in ruil voor steun."

Deze eisen moeten niet alleen bezuinigingen omvatten, maar ook structurele hervormingen en toekomstgerichte investeringen, zo benadrukken de Europese Groenen. "De eenzijdige nadruk op bezuinigen leidt ons linea recta in een recessie", stelt Eickhout. "We moeten de Zuid-Europese economieën juist sterker maken."

"De euro dreigt het slachtoffer te worden van een patstelling tussen Noord en Zuid", constateert Eickhout. "Voor Noord-Europese landen, Duitsland voorop, is een grotere rol van de ECB bij de crisisbestrijding taboe. Zuid-Europese landen aarzelen met het doorvoeren van hervormingen die de houdbaarheid van hun schuld verbeteren. De Europese Groenen hebben vandaag laten zien dat zij - anders dan Merkel, Sarkozy, Rutte cum suis - in staat zijn deze tegenstellingen te overbruggen."