Sébastien Loeb voor achtste keer Wereldkampioen rally

Persbericht van Press Release

Amsterdam, 13 november 2011. Sébastien Loeb en Daniel Elena zijn vandaag tijdens de Wales Rally GB voor de achtste maal Wereldkampioen geworden in het World Rally Championship (WRC). Het tweetal, uitkomend voor het Citroën Total World Rally Team in een Citroën DS3 WRC, viel vanochtend tijdens de rally uit vanwege een vreemd ongeval, maar hun puntentotaal was groot genoeg om voor de achtste maal de wereldtitel in ontvangst te mogen nemen. Daarmee is Sébastien Loeb in alle autosportklassen de coureur met de meeste WK-titels op zijn naam.

De vierde dag van de Rally Great Britain bestond uit zes proeven over een totale afstand van 84 km, en het beloofde een adembenemende thriller tussen Latvala en Loeb te worden. Helaas moest de nummer 1 Citroën DS3 WRC op de verbindingsroute tussen SS 18 en 19 opgeven. "Dat was jammer, want ik had de strijd met Jari-Matti graag tot het einde toe uitgevochten. Wat er gebeurde was redelijk knullig: we reden op een smalle weg en kwamen op de top van een heuvel, waar het zicht slecht was, een auto tegen. De Spaanse bestuurder reageerde op de verkeerde manier en week uit naar rechts waarna we met elkaar in botsing kwamen," legt Loeb uit. "De radiateur was beschadigd en het was ter plekke voorbij voor ons. Dat bewijst maar weer eens dat een rally pas over is wanneer je terug in het parc fermé bent!"

Na de auto opgehaald te hebben, deed het technische team al het noodzakelijke om de DS3 WRC presenteerbaar te maken voor het podium tegenover het kasteel van Cardiff. "We laten ons feest niet bederven door dit incident," aldus Frédéric Banzet, de General Manager van Citroën. "Tien overwinningen in 13 rally's, de wereldtitel bij de constructeurs én bij de rijders, en nieuwe records; het hele team heeft de verwachtingen van ons merk meer dan overtroffen. Van Zweden tot aan Groot Brittannië heeft het WRC ons geholpen om onze 'Créative Technologie' filosofie op vier continenten te presenteren. Deze zeges en deze titels hebben ertoe bijgedragen om de rallysport nog dieper in de genen van Citroën op te nemen."

"Tot dusver hebben we nog niet echt kans gehad om deze titel te vieren, omdat we helemaal opgingen in de rally. Vanochtend moesten we opnieuw om half vijf opstaan om ons klaar te maken voor de proeven," verklaart Loeb. "Nu kunnen we het eindelijk gaan vieren met het hele team. Alle kampioenschappen zijn belangrijk en uniek omdat ze nooit op dezelfde wijze tot stand kwamen. Dit seizoen lag het niveau zeer hoog en we moesten er echt tot aan de laatste rally voor vechten. Ik ben er trots op de coureur met de meeste WK-titels te zijn, zelfs wanneer je de individuele autosportklassen niet met elkaar zou vergelijken. Ik had aan het begin van mijn carrière nooit verwacht dat ik dit zou bereiken."

Terwijl de monteurs van Citroën Racing druk bezig waren om de nummer 1 DS3 WRC weer in zijn oorspronkelijke vorm terug te krijgen, reed de nummer 2 nog op volle snelheid door de bossen van Wales. Sébastien Ogier noteerde drie snelste tijden op de laatste dag en finishte het evenement uiteindelijk als elfde. "Het tweemaal rijden van een proef heeft ons geholpen om de moeilijkheden van deze rally wat beter te begrijpen. Het zal nuttig blijken voor ons volgende optreden hier. We probeerden om snel genoeg te gaan, om onze pace notes te controleren en om tegelijkertijd ook plezier te hebben. Ik wil Sébastien en Daniel graag van harte feliciteren met hun titels. Ze hebben opnieuw bewezen dat ze eenvoudigweg de beste zijn en daar heb ik echt respect voor."

Onderhevig aan de officiële publicatie van de resultaten door de FIA.

Records Sébastien Loeb en Daniel Elena in het WK Rally

Aantal overwinningen: 67

Percentage overwinningen ten opzichte van aantal starts: 44,3%

Aantal opeenvolgende overwinningen: 6 (tweemaal) Nieuw Zeeland, Sardinië, Cyprus, Turkije, Acropolis en Argentinië in 2005
Groot Brittannië 2008, Ierland, Noorwegen, Cyprus, Portugal en Argentinië in 2009

Aantal overwinningen in één seizoen: 11
2008 (Monte Carlo, Mexico, Argentinië, Sardinië, Acropolis, Finland, Duitsland, Nieuw Zeeland, Spanje, Frankrijk en Groot Brittannië)

Aantal overwinningen in dezelfde rally
Duitsland 8
Spanje 7
Argentinië 6
Mexico en Monte-Carlo 5
Cyprus en Sardinië 4
Turkije 3

Aantal overwinningen in verschillende rally's
23 (Acropolis, Elzas, Argentinië, Australië, Bulgarije, Catalonië, Corsica, Cyprus, Duitsland,
Finland, Groot Brittannië, Ierland, Japan, Jordanië, Mexico, Monte Carlo, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Portugal, San Remo, Sardinië, Zweden en Turkije)

Aantal podiums: 103

Aantal opeenvolgende podiumposities: 15
Tussen Sardinië 2008 en Argentinië 2009

Aantal gescoorde punten: 1.281

Aantal achtereenvolgende puntenfinishes: 28
Polen 2009 tot Australië 2011

Aantal gewonnen proeven: 808

Aantal starts
1. Carlos Sainz 196
2. Petter Solberg 174
3. Juha Kankkunen 162
4. Didier Auriol 152
5. Marcus Grönholm 152
6. Sébastien Loeb 151 (tot dusver)

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.citroenracingmedia.com



Razende Robot Reporter