Gemeente Helden

Voorstel ruimere zondagopenstelling in Peel en Maas

De Retailgroep Peel en Maas (RPM) heeft aan het college van burgemeester en wethouders het verzoek gedaan de gehele gemeente Peel en Maas aan te wijzen voor het zogenaamde `toeristisch regime', wat inhoud dat alle winkels op alle zondagen open mogen zijn.

Deze Retailgroep is een vereniging van Detailhandel in de gemeente Peel en Maas waar alle winkeliers- en een aantal ondernemersverenigingen deel van uitmaken. Een overgrote meerderheid van de leden heeft onlangs aangegeven ruimere mogelijkheden te willen hebben voor de zondagopenstelling. Gemeenten met een toeristische aantrekkingskracht mogen na het afwegen van belangen dit `toeristische regime' toepassen.

Huidige situatie

In Peel en Maas worden op dit moment per kern maximaal twaalf zondagen per jaar aangewezen. Volgens de Retailgroep Peel en Maas zorgt dit voor te weinig flexibiliteit voor de ondernemers en is er daarnaast behoefte aan ruimere mogelijkheden.

Onderlinge afstemming

Indien Peel en Maas de toeristische status krijgt toegekend, zullen winkeliers(groepen) zelf bepalen hoeveel en op welke zondagen (van 11.00 tot 17.00 uur) zij als groep hun winkels geopend hebben. Ze zijn hiermee dus niet meer afhankelijk van de huidige aangewezen twaalf zondagen. De insteek zal moeten zijn dat ieder winkelgebied of kern eigen koopzondagen kent, bij voorkeur gekoppeld aan een evenement of activiteit. De Retailgroep zal het overzicht en de planning bewaken en hiermee zorgen voor zo min mogelijk onderlinge concurrentie. Via de internetsite van Retailgroep Peel en Maas kan iedereen zien wanneer en waar de winkels op zondagen geopend zijn.

Belangafweging door gemeente

Voordat de gemeente overgaat tot verruiming van de zondagopenstellingen in Peel en Maas moet ze een aantal belangen afwegen: de lokale economische bedrijvigheid en de werkgelegenheid, het belang van winkeliers met weinig of geen personeel en van het winkelpersoneel, horeca en van omwonenden van winkels in verband met de leefbaarheid, veiligheid en de openbare orde in de gemeente.

Reacties uiterlijk 30 november 2011

Heeft u een reactie op het voornemen om de gemeente Peel en Maas deze toeristische status toe te kennen? Stuurt u dan uiterlijk 30 november 2011 uw reactie aan info@peelenmaas.nl of aan het college van B&W, postbus 7088, 5980 AB Panningen.