Gemeente Eindhoven

Uitreiking Koninklijke Erepenning

Bij gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Philips Harmonie Eindhoven heeft het bestuur van de Stichting Philips' Harmonie de Koninklijke Erepenning aangevraagd. Dit verzoek is door Hare Majesteit de Koningin gehonoreerd.

Burgemeester Van Gijzel reikt de Koninklijke Erepenning en de daarbij behorende oorkonde zondag 13 november 2011 aan het bestuur van het corps uit tijdens het jubileum-najaarsconcert in het Muziekgebouw Frits Philips.

De Philips Harmonie is in 1911 opgericht als bedrijfsorkest van het elektronica-concern Philips. De harmonie bestaat uit twee onderdelen: het Symfonisch Blaasorkest en de Brass en Percussion Band (BPB). De orkesten verzorgen zelfstandig of in combinatie hun optredens in Nederland en daarbuiten.
Het hoge niveau van de orkesten wordt bereikt omdat er een strenge kwaliteitsselectie op directie, muzikanten en repertoire plaatsvindt. In het 100 jarig bestaan heeft de Philips Harmonie veel prijzen gewonnen. De meest in het oog springend is het Europees Kampioenschap Lichte Muziek, dat twee maal gewonnen werd.

De orkesten zijn in staat gevarieerde avondvullende concerten te verzorgen (klassiek, populair) dan wel professionele zangers, koren of instrumentalisten te begeleiden. Daarnaast bieden de orkesten muzikale ondersteuning bij feestelijke manifestaties, sportwedstrijden (PSV) of herdenkingen (zoals de grootse jaarlijkse bevrijdingsherdenking in Eindhoven). Hiermee bevestigt het corps de sterke band met de stad Eindhoven.

Eindhoven kent meerdere muziekkorpsen. Dat zijn o.a. de Koninklijk erkende Harmonie De Eendracht en Koninklijke Harmonie Phileutonia. In 2009 is de Koninklijke Erepenning toegekend aan het Woensels Muziekcorps.