Ingezonden persbericht


33ste Noordelijk Film Festival

9 - 13 november 2011

onder EMBARGO tot 13 november 2011, 20u CET

Leeuwarden, 13 november 2011

Majority winnaar Interregio Competitie Noordelijk Film Festival

De Turkse film Majority (2010) van Seren Yüce is de winnaar van de Interregio Competitie van het 33ste Noordelijk Film Festival. Volgens de vijfkoppige jury toont de film 'a great maturity in portraying the complex themes and true knowledge of the craft' en riep Majority uit tot beste van de acht competitiedeelnemers. Yüce wint hiermee de Matad'Or (een sculptuur) en een geldprijs van ¤ 10.000,-, ter beschikking gesteld door de provincie Fryslân. Yüce nam de prijs bij de slotceremonie per Skype in ontvangst.

De Interregio Competitie is het kloppende hart van het Noordelijk Film Festival. Op het festival waren dit jaar in vijf dagen 190 lange en korte speelfilms en documentaires te zien. De competitie, het kernprogramma van het festival, bestaat uit eerste of tweede speelfilms van de meest creatieve en geïnspireerde Europese filmmakers van het moment. Daarmee vormt de competitie een cinematografische verkenning en verbeelding van de Europese regio's in tijd, ruimte en geest. Het is de vijftiende keer dat de prijs wordt uitgereikt.

De acht deelnemende films van 2011 waren van hoog niveau en sleepten eerder ook op andere filmfestivals prijzen in de wacht. Vijf van de acht regisseurs waren op het festival aanwezig: Markus Schleinzer (Michael), Jannicke Systad Jacobsen (Turn me on, Goddammit!), Rúnar Rúnarsson (Volcano), Konstantin Bojanov (Ave) en Anca Damian (Crulic - the Path to Beyond).

Majority

De jonge Mertkan heeft alles wat zijn hartje begeert. Zolang die verlangens maar overeen komen met de ideeën van zijn vader, want die heeft Mertkans leven al uitgestippeld zonder ook maar enige interesse te tonen in wat zijn zoon echt wil. Niet dat Mertkan zelf weet wat hij wil. Zijn dagen bestaan immers uit drinken, hangen, rondrijden en vooral niets voelen. Totdat hij de Koerdische Gül tegenkomt en met haar een relatie begint. Zijn vader vindt het allemaal maar niets. Zal Mertkan breken en kiezen voor de starre gewoontes van zijn vader en familie? Majority is een metafoor voor het moderne Turkije waar voor minderheden en buitenbeentjes steeds minder plaats is.

De geselecteerde films voor de Interregio Competitie 2011:
* Majority / Çogunluk (Seren Yüce, Turkije, 2010)
* Ave / Avé (Konstantin Bojanov, Bulgarije, Frankrijk, 2011)
* Beyond / Svinalängorna (Pernilla August, Zweden, Denemarken, Finland, 2010)
* Crulic - The Path to Beyond / Crulic - Drumul Spre Dincolo (Anca Damian, Roemenië, Polen, 2011)
* Michael (Markus Schleinzer, Oostenrijk, 2011)
* Turn me on, Goddammit! / Få meg på, for Faen (Jannicke Systad Jacobsen, Noorwegen, 2011)
* Tyrannosaur (Paddy Considine, Groot-Brittannië, 2011)
* Volcano / Erdfjall (Rúnar Rúnarsson, IJsland, Denemarken, 2011)

De jury van de vijftiende Interregio Competitie bestaat uit Dana Linssen (hoofdredacteur Filmkrant en filmrecensent voor o.a. NRC Handelsblad en Radio 1), Sam Louwyck (Vlaamse danser, choreograaf, acteur en zanger, o.a. bekend van 22 Mei en Any Way the Wind Blows), Urszula Antoniak (Pools-Nederlandse regisseur van Nothing Personal en Code Blue), Maria Hatzakou (programmeur en filmproducent van o.a. het Griekse Attenberg), György Pálfi (regisseur Hukkle en Taxidermia).

Meer informatie is te vinden op de website van het festival: www.noordelijkfilmfestival.nl.

Juryrapport Interregio Competitie 2011

For the jury it was hard to find thematic similarities in the eight films in the competition. Most of them were following one individual and exposed a harsh, bleak reality in often broken, disturbed and traumatised families.

Of course we fought out little battles within the jury while deliberating. But, as you can see, we escaped unharmed and, more important, we got to a motivated agreement.

The director has shown both a great maturity in portraying the complex themes and true knowledge of the craft. This is surprising for a first time filmmaker. This approach to tackle grand themes through observation of the life of an individual is both classic and modern. On top of that the directors choice to focus on an anti-hero and get away with it, deserves its proper respect.

This years winner of the Matad'Or 2011 is the Turkish film MAJORITY by director SEREN YÜCE.