Ingezonden persbericht


Utrecht, 13 november 2011

Sprookjesachtig Utrecht in donkere dagen

In het weekend van 11, 12 en 13 november was Utrecht gehuld in sprookjesachtige lichtjes, vlogen de pepernoten over de straten en boden culturele instellingen een feestelijk, maar ook verdiepend programma over de twee heiligmannen Sint Maarten en Sinterklaas aan. Voor de eerste keer in haar bestaan organiseerde Culturele Zondagen dit driedaagse culturele evenement onder de titel Klaas & Maarten pakken uit.

Ruim 32.000 mensen van alle leeftijden genoten in Utrecht drie dagen lang van het bijzondere programma. Op vrijdag vond in het Louis Hartlooper Complex de première van Tijd van je Leven plaats, de documentaire van regisseur Michiel van Erp waarin hij elf kinderen van elf jaar volgt tot 2018. De presentatie van deze première lag in handen van Jeugdjournaalpresentatrice Roos Moggré. De lampionnenoptocht tijdens Sint Maarten en de intocht van Sinterklaas (19.000 bezoekers) zorgden beiden voor een sfeervol straatbeeld en een uitbundige menigte. Tijdens de Heiligenbrunch in de Winkel van Sinkel overhandigde Sinterklaas meer dan 1000 goede schoenenparen, verzameld in een recordpoging schoenen zetten, aan voorzitter Stef van Leeuwe van het Rode Kruis Utrecht Midden. Dit officiële moment werd gepresenteerd door Cobus Bosscha, die via het radioprogramma U op de Radio intensief de inzameling heeft gepromoot.

Op vrijdag 11-11-11 werd Sint Maarten uitbundig gevierd vanwege de bijzondere datum. Een grootse lampionnenoptocht bestaande uit kinderen, muzikanten en begeleiders sierden de straten van Overvecht tot aan het Domplein. Op het Domplein verzamelden zich ondertussen nog eens honderden mensen en zorgden alle lantarendragers, muzikanten en Utrechtse klokkenluiders voor een spetterend, muzikaal slotspektakel. Een magische sfeer ontstond toen een enorme lampion van Sint Maarten te paard werd opgelaten. Op de Lichtjes Bazaar in de Pandhof genoten de bezoekers bij het vallen van de avond van een mix van oude ambachten, moderne kunstuitingen, illusies en ervaringen.

Zaterdagmiddag 12 november kwam Sinterklaas onder luid gezang van vele kinderen aan bij de Weerdsluis. De Sint werd aldaar welkom geheten door burgemeester Wolfsen, waarop hij vervolgens op zijn paard en met zijn honderd Pieten in een muzikale optocht trok naar het Domplein. Inmiddels heeft de Sint zijn intrek genomen in Museum Catharijneconvent, waar voor het eerst het Huis van Sinterklaas is. Ter ere daarvan hadden de Utrechtse musea zaterdag flink uitgepakt met een bijzonder kinderprogramma op het Domplein. Ook vond in Het Utrechts Archief voor het eerst het Culturele Zondagen College plaats. Diverse sprekers verzorgden voor de geïnteresseerden een boeiende en verdiepende lezing over de heiligmannen en het fenomeen geven.

Zowel op zaterdag als op zondag was er een succesvolle editie van In De Houten Broek. In het Academiegebouw spraken historicus Maarten van Rossem, filosoof Paul Wouters, moeder-overste Christiane Berkvens-Stevelinck en schrijvers Manon Uphoff en Nicolaas Matsier een sermoen (=preek) uit over de thematiek van Klaas & Maarten. De Winkel van Sinkel is vanaf nu dé plek waar het publiek op een Culturele Zondag rustig kan beginnen met een brunch, maar ook kan terugblikken tijdens de borrel aan het einde van de dag. De Sleep Inn trok vele bezoekers die naast de voorstelling Bed, Brood & Botten - speciaal voor Klaas & Maarten pakken uit gemaakt - een uniek kijkje kregen achter de schermen van een dak- en thuislozenopvang. Wegens het grote succes werd er een extra voorstelling ingelast. In het Stadhuis lieten Utrechtse kunstenaars hun maatschappelijke hart spreken en stelden zo'n honderd kunstwerken beschikbaar voor Japan. Wethouder Cultuur Frits Lintmeijer veilde de werken voor ruim ¤ 1 2.000. Het bijeengebrachte bedrag komt ten goede aan kinderen in Japan die getroffen zijn door de kernramp.

De volgende Culturele Zondag is Swingcity Goes Bebop op 11 december. Alle vormen van bebop komen tijdens deze Culturele Zondag aan bod tijdens 27 concerten, 2 kinderworkshops en 3 films op 14 locaties. Previewconcert op zaterdagavond 10 december met Francien van Tuinen. www.culturelezondagen.nl