Gemeente Waalwijk

Waterschap Brabantse Delta baggert in Besoyen-West

Waterschap Brabantse Delta start vanaf 14 november met het baggeren van een aantal wateren in de woonwijk Besoyen-west in Waalwijk. Dit is nodig om wateroverlast in de stad te voorkomen. Het uitkomende slib wordt met vrachtwagens afgevoerd naar een erkende verwerker. Het werk duurt naar verwachting drie weken.

Het waterschap baggert diverse watergangen (zie kaartje), omdat in deze wateren nu teveel slib (opgehoopt zand en bladafval van aangrenzende bomen) ligt. Hierdoor kan het water tijdens hevige regenbuien niet voldoende doorstromen met wateroverlast als gevolg. Baggeren draagt bij aan een betere doorstroming en de kwaliteit van het water. Dit heeft ook tot gevolg dat de ervaren stankoverlast afneemt. Om overlast en risico's (b.v. vissterfte) tot een minimum te beperken werkt het waterschap nauw samen met de plaatselijke visvereniging en de gemeente Waalwijk.

Baggeren met schuifboot
Normaliter baggert het waterschap vanaf de oever met een kraan. Als er vanwege tuinen en struikgewas op de oevers niet voldoende ruimte is wordt er met een schuifboot gebaggerd. Deze duwt het slib naar diverse laadlocaties waar een grijpkraan het vervolgens in vrachtwagens laadt. Deze vervoeren het slib via een vaste route naar speciaal hiervoor ingerichte baggerdepots. Om de (verkeers)veiligheid van de bewoners en weggebruikers te waarborgen vinden de werkzaamheden plaats achter hekwerken. De route voor het vrachtverkeer vindt zoveel mogelijk plaats buiten het woongebied. Naar verwachting hebben de werkzaamheden weinig tot geen (geur)overlast tot gevolg.