Vrije Universiteit Amsterdam

Chiraal onderscheid door middel van fosforescentie


* Startdatum: 14-11-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Chiral discrimination by phosphorescence


* Spreker: I. Lammers


* Promotor: prof.dr. C. Gooijer


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Ivonne Lammers deed experimenteel onderzoek naar het gebruik van fosforescentie (het `langzaam' uitzenden van licht door moleculen) als een enantioselectieve (asymmetrische) detectiemethode. Hierbij wordt het verschil in fosforescentie signaal voor twee enantiomeren veroorzaakt door hun interactie met een andere chirale verbinding (hun spiegelbeelden zijn niet op elkaar te passen). Ze koppelde deze alternatieve enantioselectieve detectiemethode aan chirale scheidingen. Daarnaast onderzocht ze hiermee de interactie van chirale medicijnen met een van de transporteiwitten uit het menselijk bloed.

Het woord chiraliteit komt van het Griekse woord voor hand. Het benadrukt dat onze linker- en rechterhand spiegelbeelden van elkaar zijn maar niet zo gedraaid kunnen worden dat ze volledig over elkaar vallen. Moleculen kunnen ook chiraal zijn en de twee spiegelbeelden van dergelijke verbindingen worden enantiomeren genoemd. Levende systemen bestaan uit een groot aantal chirale verbindingen die slechts in één enantiomere vorm voorkomen. In een dergelijke chirale omgeving kunnen de biologische activiteiten van twee enantiomeren sterk verschillen. Daarom is chirale analyse zeer belangrijk in een groot aantal gebieden zoals de klinische chemie, de farmaceutische industrie, het milieu, de landbouw en de voedingsindustrie.

De ontwikkeling van chirale analysemethoden is zeer uitdagend doordat enantiomeren dezelfde chemische en fysische eigenschappen hebben in een niet-chirale omgeving. Ze verschillen alleen in hun interacties met andere chirale verbindingen en met gepolariseerd (`chiraal') licht. De meest gebruikte enantioselective detectietechnieken werken met gepolariseerd licht en hebben een vrij lage gevoeligheid.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam