Gemeente Harlingen


seizoen avondvliegen op maandag 14 november

Vliegbasis Leeuwarden start seizoen avondvliegen op maandag 14 november

Vliegbasis Leeuwarden start het seizoen avondvliegen 2011/2012 op maandag 14 november. In de weken 46, 47, 50, 51 wordt in principe gevlogen van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 23.00 uur. Op vrijdag wordt alleen overdag gevlogen. Tijdens het avondvliegen begint het vliegen rond de namiddag.

In de overige weken wordt gevlogen tussen 08.00 en 16.30 uur. Ook in 2012 worden enkele avondvliegweken ingepland. Het uitvoeren van oefenmissies bij duisternis is noodzakelijk voor een optimale training van de F-16 vliegers. De inzet van F-16´s boven onder meer Afghanistan vindt ook bij nacht plaats. Na de modernisering van de F-16 (MLU F-16) zijn de mogelijkheden om in het donker te opereren aanzienlijk verbeterd. Zo heeft de vlieger onder andere zeer geavanceerde nachtzichtapparatuur en doelaanwijsapparatuur ter beschikking gekregen. Het trainen hiermee is pas zinvol wanneer de duisternis volledig is ingetreden.

Vliegbasis Leeuwarden is voor de invulling van het avondvliegprogramma afhankelijk van externe factoren, zoals de beschikbaarheid van het luchtruim (vooral boven zee). Hierover is nauw contact met de luchtverkeersleiding van het Air Operations and Control Station in Nieuw-Milligen.

Vanwege operationele redenen of onvoorziene omstandigheden kan van bovenstaande planning worden afgeweken. Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor nadere vragen en eventuele klachten kan worden gebeld met Sectie Communicatie vliegbasis Leeuwarden 058-2346700. Voor klachten kan eveneens worden gebeld met het gratis nummer 0800-0226033.