Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland


Meld incidenten in eerstelijnszorg

Werk je in de eerstelijnszorg? Dan kun je vanaf 14 november, de start van de Meldweek Patiëntveiligheid in de eerstelijnszorg, incidenten melden. Collega's kunnen daarvan leren. Melden kan anoniem en via www.meldweek2011.nl.

Op 14 november start voor de tweede keer de Meldweek Patiëntveiligheid in de eerstelijnszorg. De Meldweek wordt georganiseerd door Zorg voor Veilig, het programma waarin V&VN partner is. Het verbeteren van patiëntveiligheid in de eerste lijn is uiteraard een voortdurend aandachtspunt. De meldweek geeft een extra impuls aan bewustwording van patiëntveiligheid.

Beter zicht op risico's
In de eerstelijnszorg is patiëntveiligheid een relatief nieuw thema. Waar de risico's liggen voor de patiëntveiligheid is vaak niet bekend. Het melden van incidenten geeft hierin meer inzicht. Door het melden kunnen collega's leren van een incident dat bij jou voorgekomen is. Zij hoeven dus niet eerst hetzelfde incident mee te maken om tot verbetering te komen. Het delen van incidenten draagt bij aan de professionaliteit van ons vak.

Ook tips
In het meldformulier kun je aangeven of een incident in jouw ogen extra belangrijk is voor collega's om te horen. Die meldingen krijgen extra aandacht in de landelijke rapportage. Ook kun je tips ter voorkoming in de toekomst aangeven in het meldformulier. Het meldformulier staat op www.meldweek2011.nl. Het melden is geheel anoniem en duurt ongeveer 5-10 minuten.


---