Waterschap Aa en Maas

fase 1 afgerond

Werkzaamheden natuurherstel St. Annabos fase 1 afgerond

Waterschap Aa en Maas rondt deze week de werkzaamheden bij het St. Annabos in Uden af. Hiermee is een mooie stap gezet in het herstel van het watersysteem van dit unieke natuurgebied. Sinds september zijn een aantal sloten gedempt of verondiept. Tevens is een waterloop verlegd en een nieuwe stuw geplaatst. Door deze maatregelen wordt het water in het gebied langer vastgehouden, het wordt natter en de natuur kan zich herstellen.

Voldoende water
Projectleider Fer Kalis: "Het St. Annabos is 64 hectare bijzonder gebied. Het ligt precies langs de Peelrandbreuk. Deze ondergrondse breuk stuwt het diepere en kwalitatief goede grondwater (kwel) naar boven. Hierdoor zijn de hoger gelegen gronden erg nat met speciaal water, waardoor er bijzondere planten kunnen groeien. Kunnen, mits er voldoende water met deze goede kwaliteit is." Dat is niet meer het geval sinds er ingrepen zijn gedaan in de watersysteem om de omringende gronden beter geschikt te maken voor de landbouw. Ook de uitbreiding van het stedelijk gebied heeft ervoor gezorgd dat er minder water is. Het regenwater wordt namelijk direct afgevoerd via het riool en kan het grondwater niet meer aanvullen. Daardoor is met name de kwalitatief goede kwel veel minder geworden. Het gebied lijkt nog wel nat, maar het water heeft niet meer de juiste samenstelling. Hierdoor dreigen de dier- en plantsoorten, die het moeten hebben van deze speciale omstandigheden, te verdwijnen.

Maatregelen
Het watersysteem herstellen waardoor de oorspronkelijke natuur weer kan floreren. Dat heeft waterschap Aa en Maas voor ogen met de herstelwerkzaamheden bij de Natte Natuurparel St. Annabos. Een natte natuurparel is een belangrijk nat natuurgebied met bijzondere ecologische waarden die afhankelijk zijn van grondwater. Door de maatregelen van het waterschap zal het grondwaterpeil stijgen. Daardoor wordt het gebied beter geschikt voor zeldzame planten als de dotterbloem, waterviolier en moeraskartelblad. Dagelijks Bestuurslid Ernest de Groot van waterschap Aa en Maas is tevreden over de uitvoering van de werkzaamheden: "Hiermee is een mooie stap gezet in het herstel van het watersysteem van dit unieke natuurgebied."

Toekomst
Recent zijn landbouwgronden binnen de begrenzing van het natuurgebied aangekocht door Bureau Beheer Landbouwgronden. Het waterschap onderzoekt nu welke maatregelen aanvullend genomen kunnen worden om ook deze nieuwe gronden beter geschikt te maken voor natuur. Zodra deze onderzoeken concreet worden, wordt de streek geïnformeerd.

Fotobijschriften

1: De nieuwe stuw in de verlegde waterloop ten noorden van het St. Annabos.

2: Bestuurder Ernest de Groot inspecteert de nieuwe stuw. e e