Witteveen en Bos

HAS-studenten presenteren ontwerpen aan Oosterhout en Buildingcommunity

(14-11-2011)

Woensdag 9 november 2011 presenteerden drie projectgroepen van de HAS Den Bosch in de raadszaal van de gemeente Oosterhout oplossingen voor een aantal ontwerpknelpunten voor de nieuwbouwlocatie De Contreie. Tevens werd door een vierde studiegroep een innovatief watersysteeminrichtingsplan voor een autarkische woonwijk in Houten gepresenteerd, een particulier initiatief van Buildingcommunity. De projecten werden geïnitieerd en begeleid door Witteveen+Bos vanuit de vestiging Breda.

De tweedejaars studenten Milieukunde van de HAS stonden voor de uitdaging om civieltechnische en milieutechnische oplossingen te ontwikkelen of verder uit te werken voor nieuw aan te leggen watersystemen. Het gaat om hemelwaterriolering, infiltratie- en vuilwaterstelsels en stadswatersystemen in Oosterhout en Houten. Witteveen+Bos heeft voor de gemeente Oosterhout een waterhuishoudings- en rioleringsplan opgesteld, de studenten hebben onderdelen hiervan verder uitgewerkt. Gedurende twee maanden ontwikkelden de projectgroepen diverse oplossingen en ontwerpen voor onder anderen first-flush en strooizoutproblematiek in het regenwatersysteem van een volledig gescheiden stelsel, de inrichting van een regenwaterinfiltratie-wadi en verbetering van het rioolstelsel met overlaten. Voor de ecowijk Het Hout in Houten is gezocht naar een duurzaam hemelwatersysteem.

Gepresenteerde oplossingen varieerden van geleidbaarheidgestuurde RTC-maatregelen en first-flushkolken, piramidevormige wadisystemen tot een geheel nieuw ontwerp van de riolering en overlaten in Contreie Zuid. Voor de geplande zelfvoorzienende woonlocatie met 42 woningen Het Hout is een duurzaam bergings- en infiltratiesysteem ontwikkeld voor maximale toepassing van hemelwater voor toiletspoelingen en tuinsproeiwater. Gemeente Oosterhout heeft aangegeven een aantal ideeën verder te willen (laten) uitwerken.