Centraal Planbureau

Europese schuldencrisis vraagt om meer Europa

Persbericht | 14-11-2011

Het Centraal Planbureau publiceert publieksboek 'Europa in crisis'.

Belangrijkste conclusies uit 'Europa in crisis'

Download (pdf, 99.2 KB) | CPB Boek 4 | 14-11-2011 | 240 pagina's | ISBN 978 94 600 3407 7

Zie het origineel


Een belangrijk deel van de Nederlandse welvaart is aan `Europa' te danken. Een eventueel uiteenvallen van de Economisch en Monetaire Unie (EMU) gaat met grote kosten gepaard en zou onze welvaart aantasten. Om de EMU overeind te houden is het nodig dat er meer bevoegdheden naar Europa worden overgedragen. Het gaat daarbij niet alleen om preventief Europees toezicht op de begrotingen van de lidstaten, maar ook om de versterking van het Europese toezicht op de banken. De huidige crisis is namelijk evengoed een bankencrisis als een crisis van de schulden van een aantal Eurolanden (Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje, Italië). Dat stellen Coen Teulings, Michiel Bijlsma, George Gelauff, Arjan Lejour en Mark Roscam Abbing in het vandaag verschenen boek 'Europa in Crisis. Het CPB over schulden en de toekomst van de Euro' (Uitgeverij Balans).

In het boek zetten de auteurs op toegankelijke wijze uiteen hoe de huidige crisis heeft kunnen ontstaan en wat de belangrijkste stappen zijn om in de toekomst een dergelijke crisis te voorkomen. De schuldenlast van de veelal Zuidelijke Eurolanden is niet alleen het gevolg van uit de hand gelopen overheidsbegrotingen. Ook de private sector is forse schulden aangegaan, bijvoorbeeld via investeringen in onroerend goed in Spanje en Ierland. De bankensector in de Noordelijke Eurolanden heeft hieraan bijgedragen door teveel geld uit te lenen aan de betrokken Eurolanden. Beter bankentoezicht in de Eurozone is daarom van groot belang.

Overdracht van bevoegdheden is ook voor Nederland niet vrijblijvend. Nederland staat nu aan de `goede' kant van de crisis. Dat kan in de toekomst anders zijn. Nederland heeft een grote financiële sector en omvangrijke hypotheekschulden. Voorschriften bijvoorbeeld met betrekking tot de pensioenleeftijd of het ontslagrecht kunnen dan ook voor ons land gevolgen hebben.

Anders dan gebruikelijk voor het CPB is dit boek geschreven voor een breed publiek. De Eurocrisis grijpt diep in op ons dagelijks leven en kan verstrekkende gevolgen hebben voor de toekomstige welvaart. Iedereen moet de kans hebben zich hierover te kunnen informeren, zodat de discussie over de toekomst van Europa in bredere kring kan worden gevoerd. Daartoe hoopt het CPB met dit boek een bijdrage te leveren.

'Europa in Crisis'/ CPB Boek 4/ 240 pagina's met illustraties / EUR 18,95 / ISBN 978 94 600 3407 7 / 14 november 2011. 'Europa in Crisis' wordt uitgegeven door Uitgeverij Balans en ligt vanaf 15 november in de winkels.

Voor meer informatie zie de speciale webpagina op de CPB-website, en de website van Uitgeverij Balans.

---

Voor interviews /persvragen kunt u contact opnemen met CPB, Edwin van de Haar, T: 070 338 34 77, E: e.r.van.de.haar@cpb.nl. Voor recensie-exemplaren of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Uitgeverij Balans, Sylvie Steffers, T: 020 524 75 80, E: s.steffers@uitgeverijbalans.nl