Politie Gelderland-Zuid

Politie controleert jongeren op alcoholgebruik

Groesbeek, 13-11-2011 o In het kader van het project Alcolholopvoeding DurfNu! voerde het politieteam Groesbeek zaterdagavond tussen 22.00 en 3.00 uur s nachts een uitgebreide controle uit onder jeugdige bezoekers van horecagelegenheid de Linde in Groesbeek. Bij deze controle werd samengewerkt met IrisZorg, Stichting Welzijn Groesbeek, Bureau HALT, het Openbaar Ministerie en de horecagelegenheid.

De aanleiding voor de controle was de overlast die jongeren onder invloed van alcohol nog al eens veroorzaken, soms zelfs al tijdens het begin van hun uitgaansavond. In kennelijke staat van dronkenschap worden dan strafbare feiten begaan en overlast veroorzaakt, zoals schreeuwen op straat, wildplassen, vernielingen plegen en geopende alcoholhoudende dranken op straat meenemen. Dit veroorzaakt voor buurtbewoners veel overlast.

In totaal werden 8 bekeuringen uitgeschreven en 17 keer een Boete of Kanskaart (BOK) uitgedeeld. De meest voorkomende overtredingen waren het drinken van alcohol op straat, met geopende verpakkingen en in kennelijke staat van dronkenschap verkeren. In alle gevallen werden ook de ouders van de jongeren ingelicht en gingen medewerkers van IrisZorg en Stichting Welzijn Groesbeek het gesprek met de jongeren en hun ouders aan.

Deze doelgroepcontrole was gericht op handhaving van de norm geen alcohol onder de 16 en het bestraffen van openbare dronkenschap en alcoholgerelateerde strafbare feiten. Dergelijke overtredingen komen in aanmerking voor een zogenaamde BOK (Boete of Kanskaart) van HALT. Concreet betekent dit dat een jongere met een zogenaamde BOK kan deelnemen aan een leertraject van tenminste 6 uur waarna de boete vervalt. Hierin moeten zowel de jongere als de ouders toestemmen. Doen zij dit niet, dan legt het OM de leerstraf verplicht op en wordt de boete met 20% verhoogd. Jongeren die al eerder vanwege misdrijven met Justitie in aanraking zijn gekomen, komen niet meer in aanmerking voor afdoening via HALT. Dat geldt ook wanneer zij al eerder een HALT-afdoening hebben gehad (maximaal 3 keer).

Het project Alcoholopvoeding DurfNu! wil het overmatig alcoholgebruik onder jongeren tijdens het uitgaan terugdringen en het alcoholgebruik bij jongeren onder de 16 matigen. De maatregelen zijn gericht op de omgeving van jongeren (ouders, scholen, horeca, supermarkten, jongerencentra, sportkantines) en op de jongeren zelf. Het bewust worden van de risicos van alcoholgebruik door jongeren is een van de voornaamste doelstelingen.

(16)

Laatst gewijzigd 14-11-2011 9:33 | © Regio Gelderland-Zuid |