Politie Groningen

Woninginbrekers en heler aangehouden

Eén verdachte gebruikte de takjestruc

Groningen , 14-11-2011 o Met de aanhouding van twee inbrekers (20 en 21 jaar) en een 20-jarige heler uit Groningen heeft de politie zeker 14 woninginbraken opgelost. Opmerkelijk is dat een van de verdachten de takjestruc gebruikte bij zijn praktijken.

Stille getuigen

Het onderzoek startte naar aanleiding van een aantal woninginbraken door de hele Stad Groningen.

De inbrekers maakten gebruik van platte daken van woningen. Door vervolgens raamsluitingen te verbreken kwamen de inbrekers de woningen binnen. De politie kwam de inbrekers op het spoor door stille getuigen die de inbrekers hadden achtergelaten. Bij een aantal inbraken werden sporen veiliggesteld door de forensische recherche. Deze sporen werden onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Een DNA profiel leverde een match op in de Nederlandse DNA-databank.

Motief

Na een gedegen politieonderzoek konden de drie verdachten eind oktober worden aangehouden. Het trio is uitgebreid gehoord. De verdachten gaven aan dat voornamelijk geldgewin het motief was voor de woninginbraken. Een aantal gestolen goederen zijn bij de heler teruggevonden. Deze konden door de politie weer worden teruggeven aan de eigenaars. De twee inbrekers werden voorgeleid aan de rechter commissaris. Die heeft besloten het duo vast blijft zitten. De 20-jarige heler werd in afwachting van zijn rechtszaak naar huis gestuurd.

Takjesinbrekers

Een van de inbrekers verklaarde tijdens het politieverhoor dat hij gebruik had gemaakt van de zogenaamde takjesmethode. De Regiopolitie Groningen waarschuwde afgelopen zomer al eerder voor takkeninbrekers. De inbraaktruc werd vooral in de vakantieperiode gebruikt. Inbrekers plaatsen een takje, blaadje of grassprietje tussen voordeuren of in het slot om te zien of de bewoners weg zijn. Zij sloegen hun slag als de takjes en de blaadjes er na enkele dagen nog zaten. Vooral in Hoogkerk en Paddepoel werden in de maand augustus op deze manier inbraken gepleegd.

Beslissing

Het onderzoek is nog niet volledig afgerond. De politie verwacht binnenkort in dit onderzoek meerdere aanhoudingen te kunnen verrichten. De politie heeft het dossiers opgemaakt en ingeleverd bij het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist wat met de verdachten gaat gebeuren.