Gemeente Soest

Soester Bedrijven ondertekenen een Duurzaamheid conventant

14 november 2011

Afgelopen vrijdag 11 november, de "Dag van de Duurzaamheid" heeft een aantal Soester Bedrijven in het gemeentehuis een convenant ondertekend in het bijzijn van de Wethouder Harry Witte om elkaar en de inwoners van Soest te laten zien dat ze grote waarde hechten aan een duurzame toekomst en daaraan actief zullen bijdragen.

Deze bedrijven zijn begin dit jaar toegetreden tot het "Bedrijven Platform Duurzaamheid".

De bijeenkomst werd opgeluisterd door mevrouw Prof. Dr. J.M. ( Jacqueline) Cramer (oud minister VROM, directeur Utrecht Sustainability Institute en hoogleraar Duurzaam Innoveren bij de Universiteit Utrecht) met een zowel inspirerende als motiverende presentatie over Duurzaam Ondernemen.

Vervolgens werd het Duurzaamheid Convenant ondertekend door een aantal Soester Bedrijven en mede ondertekend als getuigen door mevrouw Jacqueline Cramer en Wethouder Harry Witte.

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat meerdere Soester bedrijven zich de komende tijd bij dit Platform zullen aansluiten en ook dit convenant zullen willen ondertekenen.

Bedrijven Platform Duurzaamheid

Duurzaamheid houdt in dat een ieder in welzijn moet kunnen leven, nu en ook in de toekomst. Door een aantal factoren zoals de groei van de wereldbevolking, de druk op de ecosystemen en de grondstoffen die we gebruiken en verbruiken, is er een zeer groot risico dat dit welzijn voor volgende generaties in gevaar komt. Dat is een reden waarom deze bedrijven concrete stappen willen zetten en zich hiertoe in dit Convenant committeren.

Gezamenlijk willen ze in de komende drie jaar een grote stap richting een duurzame toekomst voor Soest en de Soester bedrijven zetten, waarbij ze de volgende doelstellingen hebben:

* Het verbruik van energie en water verminderen
* Meer duurzame energie opwekken

* Transport efficiënter en duurzamer maken
* Afval stromen verminderen.

Eind 2011 zal de actuele milieubelasting van deze bedrijven worden vastgesteld, daarna zal een realistische reductiedoelstelling worden bepaald, welke op 31 december 2014 gerealiseerd dient te zijn. Jaarlijks zal de gerealiseerde vooruitgang worden gerapporteerd.