Gemeente Dronten


Dunningswerkzaamheden dorpsbossen Dronten Zuid

Dronten Zuid

14-11-2011

Vorige week is de gemeente begonnen met de geplande dunningswerkzaamheden in de Dorpsbossen van Dronten Zuid. Het werk is gestart in de wijkbosjes ten zuiden van De Landmaten. Deze week starten ook de werkzaamheden in het Van Veldhuizenbos.

Ieder jaar komt een vijfde deel van het totale bosareaal aan bod voor grootschalige onderhoudswerkzaamheden. Nadat vorig jaar de bossen ter hoogte van de Lage Vaart en het bos aan de Bloemenzoom in Swifterbant gedund zijn, staan dus nu de bossen in zuidelijk Dronten op het programma.

Werkzaamheden

De werkzaamheden hebben als doel het bos nog gevarieerder en aantrekkelijker te maken voor natuur en recreant. De werkzaamheden zijn erop gericht sneller een gewenst eindbeeld van een gevarieerd bos met verschillen in soorten, leeftijd en structuur te creëren. Door meer licht in het bos te brengen, kunnen struiken en planten zich beter ontwikkelen en worden tevens de omstandigheden voor het vestigen van verschillende diersoorten verbeterd. De overblijvende bomen kunnen zich door de dunningen beter ontwikkelen, waarmee de stabiliteit van het bos gewaarborgd blijft. De te dunnen bomen zijn afgelopen zomer al voorzien van een markering. Het werk wordt zoveel mogelijk onder de juiste weer- en terreinomstandigheden uitgevoerd. Ongunstige omstandigheden kunnen er zodoende toe leiden dat het werk over een langer periode wordt uitgespreid en dat het gezaagde hout niet direct kan worden afgevoerd. Het vrijkomende hout wordt op stapels in en langs het bos gezet, waarna het verkocht wordt. De gemeente Dronten werkt volgens de Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer, waarin de belangrijke `spelregels' voor een verantwoord bosbeheer beschreven staan.

Veiligheid

Gedurende de werkzaamheden kunnen bepaalde bosvakken en aangrenzende paden tijdelijk afgesloten zijn. Dit kan enige overlast voor gebruikers van het bos veroorzaken. Wij vragen hiervoor uw begrip en medewerking. Voor uw eigen veiligheid en dat van onze medewerkers verzoeken wij u om eventuele aanwijzingen van uitvoerend personeel en bebording op te volgen.

Informatie

Voor meer informatie over bovenstaande werkzaamheden kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer M. Dijkman via tel. (0321) 388 420.