Gemeente Son en Breugel


Hoge Koninklijke Onderscheiding voor prof. dr. K.M. van Hee

Benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

De heer Kees van Hee (64 jaar) heeft zich in zijn loopbaan op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving.

De heer Van Hee heeft gedurende zijn gehele carrière topprestaties geleverd op het gebied van de wetenschap en daarbuiten, met een grote betekenis voor de samenleving.

Hij heeft gedurende zijn carrière bruggen geslagen tussen wetenschap en industrie.
De werkplekken van de heer Van Hee waren ook afwisselend aan de Universiteit of in het bedrijfsleven: de Universiteit Leiden (1971-1974), de Technische Hogeschool Eindhoven (1974-1978), AKB Consultancy (1978-1984) de Universiteit Eindhoven (1984-1994), Bakkenist en Deloitte, Touche en Tohmatsu (1994-2001/2004) en stapsgewijs van parttime naar fulltime de Universiteit Eindhoven (2004-2011).

Mede onder zijn leiding is de informaticaopleiding van de Technische Universiteit Eindhoven uitgegroeid tot een internationaal bekende en gerenommeerde studie.
Hij was de motor achter de continue verbetering van bestaande en de ontwikkeling van nieuwe opleidingen, niet alleen aan de Technische Universiteit Eindhoven, maar ook in Delft en Twente.

Professor Van Hee heeft een brede maatschappelijke betrokkenheid getoond die onder andere tot uitdrukking komt bij de ontwikkeling van een zorgrobot. Met deze robot kunnen op een efficiënte manier zorgtaken van mensen overgenomen worden en het capaciteitstekort verlicht worden De heer Van Hee is ook zeer nauw betrokken bij de jaarlijkse Bakkenist Jong Talent Afstudeerprijs, ondergebracht bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

Hij geniet internationaal gezag, dat onder andere tot uitdrukking komt door de volgende activiteiten. Hij maakt zich samen met partners uit het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Frankrijk en het European Institute of Innovation and Technology, sterk voor samenwerking tussen de bestaande technische ontwerpersopleidingen in Europa en de ontwikkeling van een internationaal erkend kwaliteitskeurmerk voor deze opleidingen. Hij is mede-initiatiefnemer van de samenwerking met de universiteit van Manipal (India). Hij is ook mede-initiatiefnemer van het Internationaal samenwerkingsverband "Berlin Eindhoven Service Technology" (B.E.S.T), een samenwerking op theoretisch vlak met de Humboldt-Universität zu Berlin (HUB) en Universität Rostock.

De heer Van Hee is tevens schrijver van een aantal internationaal vermaard zijnde leerboeken. Zo is werk van hem vertaald in het Engels, Chinees, Russisch en Portugees. Zijn leerboek "Information Systems Engineering - A Formal Approach" uit 1994 wordt nog steeds gebruikt bij colleges in bijv. Engeland en de Verenigde Staten

Professor Van Hee was begeleider van 132 aanstaande ingenieurs en masters bij hun eindproduct. Daarnaast was hij begeleider van 23 promovendi; 7 van hen zijn zelf hoogleraar geworden.

Hij was tevens voorzitter, directeur of lid van een aantal gezaghebbende instituten en adviescommissies, deels opgericht door de overheid, deels ook internationaal georiënteerd.

Daarnaast heeft hij een zeer uitgebreide publicatielijst, met onder andere 44 tijdschriftartikelen, 70 congresbijdragen, 88 technische rapporten, 19 hoofdstukken van boeken.

Ten slotte zet de heer Van Hee zich vanaf 1990 in voor de locale gemeenschap van Son en Breugel via de Lionsclub Son en Breugel e.o. en vanaf 2009 voor het behoud van het Kempisch Heideschaap als lid en voorzitter van het bestuur van de Stichting Het Kempische Heideschaap.