Bond tegen het Vloeken


Taalverruwing in politieke debat is gebrek aan argumenten

VEENENDAAL (14/11/2011) In een opinieartikel in het Katholiek Nieuwsblad stelt de Bond tegen het vloeken dat het taalgebruik in het Parlement verruwt. Politici moeten oppassen dat de taal van de straat, niet de taal van de staat wordt.

Directe aanleiding voor het opinieartikel is de discussie over Mauro Manuel. De auteurs, Esmee Weerden en Hans Alderliesten, stellen dat in deze discussie verruwde taal door parlementariërs van verschillende pluimage werd gebruikt. Het gebruik van verruwde taal is niet sterk, aldus hen. Door af te wijken van de context, wijk je af van de inhoud en ben je minder informatief. De Bond tegen het vloeken baseert zich op een onderzoek van Esmee Weerden (Universiteit Utrecht). Uit het onderzoek onder jongvolwassenen naar de effecten van taalverruwing bleek dat jongvolwassenen verruwd taalgebruik niet alleen ongepast maar ook onwenselijk vinden. In het opinieartikel stelt de Bond dan ook: Iemand die zich constructief en verstandig over een bepaald probleem uitlaat, zal eerder worden geloofd dan iemand die dat op tegenovergestelde wijze doet.

De invloed van verruwd taalgebruik is groot, aldus de Bond tegen het vloeken. Politici beïnvloeden niet alleen de mensen thuis maar ook elkaar. Door niet corrigerend op te treden of elkaar op dit gedrag te wijzen, permitteren ze zich steeds meer vrijheid. De Bond tegen het vloeken geeft politici het advies rekening te houden met de context, emoties te kanaliseren en zorgvuldig te formuleren.

EINDE PERSBERICHT

* Klik hier voor het opinieartikel:
http://www.katholieknieuwsblad.nl/opinie/item/1187-politici-pas-op- uw-taal.html

* Klik hier voor het onderzoek van Esmee Weerden: http://www.webkey7.nl/btv/images2/Fatsoen_moet_je_doen_(scriptie).p df Fatsoen_moet_je_doen_(scriptie).pdf

Contactgegevens
Bond tegen het vloeken
Postbus 362
3900 AJ Veenendaal

Telefoon: 0318 - 512002
info@bondtegenvloeken.nl

ANBI