GroenLinks Breda

GroenLinks positief over rapport Wijkontwikkeling

Woensdag 9 november 2011, 21:42u -

De fractie van GroenLinks is enthousiast over het rekenkamerrapport `Wijkontwikkeling Hoge Vucht-Doornbos-Linie'. Het rapport biedt goede handvatten voor een volgende stap die genomen moet worden in de wijkontwikkeling. Het rapport toont daarbij veel overlap met de integrale visie die GroenLinks eerder al presenteerde over Welzijn.

Voor GroenLinks is dit rapport opnieuw een bevestiging van het standpunt dat veel sociaal-economische uitdagingen op wijkniveau moeten worden aangepakt. De aanbevelingen uit het rapport zijn een goede basis om de derde fase van de wijkontwikkeling in te gaan.

Integrale aanpak
GroenLinks betreurt het dat geconstateerd wordt dat de afdelingen Economische Zaken en Sociale Zaken onvoldoende vertegenwoordigd worden in de wijkontwikkeling. Dit sluit naadloos aan bij het GroenLinks-pleidooi aan het college om in de vernieuwende aanpak een meer integrale benadering te kiezen en hybride samenwerkingsverbanden aan te gaan. De opmerking van de onderzoekscommissie dat voor de nieuwe fase in de wijkontwikkeling een integrale benadering en samenwerking met alle afdelingen van de gemeente en de betrokkenheid van alle partners in de wijk een voorwaarde is, is wat GroenLinks betreft dan ook een duidelijke opdracht aan het college.

Focus
De onderzoekscommissie geeft verder aan dat de focus van de wijkontwikkeling meer op arbeid en jeugd moet komen te liggen. GroenLinks herkent daarin de eigen visie `Welzijn 2.0' van begin dit jaar, waarin ook al gepleit werd voor meer focus en een nadruk op werk en onderwijs. Ook het idee van GroenLinks om de (thuis)zorg de komende tijd meer op wijkniveau te organiseren past prima in de wijkaanpak die de onderzoekscommissie bepleit.

Samenwerking
In het rapport wordt als voorbeeld een aanpak in Leeuwarden genoemd, waar een 'frontlijnteam' de basis vormt voor de sociale aanpak. Zo'n team bestaat uit een aantal medewerkers vanuit UVW/Werkplein, hulpverlening en welzijnswerk, woningcorporaties, onderwijs en de Sociale Dienst. Verkokering wordt daar daadwerkelijk doorbroken. Complexe sociale problemen, het in hun kracht zetten van bewoners en het bevorderen van de sociale binding staan centraal bij deze aanpak. Interessant bij de aanpak in Leeuwarden is dat er een verbinding is gelegd met de HBO-opleiding. GroenLinks wil deze manier van denken terug te lezen is in het binnenkort te verwachten programma `Wijkontwikkeling 3.0' van het college.