GroenLinks Breda


Glastuinbouw Prinsenbeek aan banden

De komst van nieuwe glastuinbouw in Prinsenbeek is aan banden gelegd. Op 10 november heeft de gemeenteraad de beleidslijn glastuinbouw unaniem aangenomen. Daarmee is het kader vastgesteld voor glastuinbouw in relatie tot natuur en landschap bij Prinsenbeek.

Na een jarenlange discussie legde GroenLinks op 3 december 2009 al de basis voor dit besluit door dit onderwerp te agenderen op de agenda van de commissie ruimte. Een meerderheid van de gemeenteraad was toen al voorstander van een verzoek aan de provincie om in de nieuwe verordening ruimte het glastuinbouwgebied de status te geven van doorgroeigebied. Met deze status is nieuwvestiging van glastuinbouwbedrijven niet mogelijk, terwijl zittende bedrijven wel groeimogelijkheden hebben tot 4 ha.

Coalitie-akkoord
Dit standpunt werd later ook in het coalitieakkoord opgenomen: Uitbreiding van de glastuinbouw in het buitengebied rond Prinsenbeek is niet wenselijk. Een uitzondering wordt gemaakt voor bedrijven die reeds in dat gebied gevestigd zijn, mits een ruimte-beslag van 4 hectare. per bedrijf niet wordt overschreden en de glasbouw landschappelijk zodanig wordt ingepast dat het zo min mogelijk storend is in het gebied..

Voorbereidingsbesluit
Om te voorkomen dat er ongewenste ontwikkelingen in het gebied zouden plaatsvinden voordat dit onderdeel van het coalitieakkoord in een bestemmingsplan vastgelegd zou zijn, nam de fractie vorig jaar het initiatief tot het nemen van een voorbereidingsbesluit voor het gebied. Daarmee worden nieuwe ontwikkelingen tijdelijk stilgelegd in afwachting van verdere besluitvorming.

Beleidslijn
De volgende stap was het vaststellen van de beleidslijn, die na de inspraak en op verzoek van GroenLinks nog een aantal belangrijke wijzigingen heeft ondergaan. Met de beleidslijn ligt er een helder kader voor het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan buitengebied. De kern van de beleidslijn is dat het glastuinbouwgebied waarbinnen bedrijven tot 4 hectare mogen groeien met zo'n 25 hectare verkleind wordt. Vooral langs de oostkant van de Brielsedreef en de Overveldsestraat wordt de bouw van nieuwe kassen ingeperkt. Daarnaast gaat de beleidslijn uit van een groene landschappelijke inpassing om het gebied, waardoor een goed compromis mogelijk wordt dat niet alleen ruimte voor de glastuinbouw biedt, maar wat ook een
kwaliteitsverbetering van het huidige landschapsbeeld in het gebied moet gaan opleveren.

Onderzoek
Om de beleidslijn te onderbouwen heeft het College van B& W een sociaal-cultureel, een economisch en een ruimtelijk onderzoek uitgevoerd. Die onderzoeken waren nodig om alle partijen er van te te overtuigen dat dit de beste oplossing voor het gebied zou zijn. Zo bleek uit het sociaal-cultureel (bewoners)onderzoek dat de aanwezigheid van de huidige glastuinbouw geaccepteerd wordt. Het economische onderzoek gaf aan dat de meeste glastuinbouwbedrijven met 4 hectare voldoende perspectief zullen hebben om door te groeien en uit het ruimtelijke onderzoek kwam naar voren dat de cultuurhistorische, ecologische en landschappelijke waarden behouden zouden kunnen worden door het gebied voor glastuinbouw te verkleinen.

Provincie
De fractie heeft zich er voor ingezet dat er een zo'n groot mogelijk draagvlak zou komen in de gemeenteraad. Met het unanieme besluit van 10 november is dat gelukt. Dit is van belang om ook de Provincie er van te overtuigen dat het zorgvuldig voorbereide besluit van Breda ook het provinciale belang dient. Dit laatste zal de volgende stap zijn waarin zowel de gemeentelijke als de provinciale GroenLinks-fractie een belangrijke rol zullen gaan spelen.