Nederlandse Taalunie

Meertaligheid wordt de norm

Den Haag, 14 november 2011

Tussen drie en vier miljoen Nederlanders, Vlamingen en Surinamers spreken thuis twee of meer talen. Hoe ervaren die mensen dat en welke consequenties heeft het voor het Nederlands? Dat vraagt de Nederlandse Taalunie zich af in de krant Taalpeil 2011, die in een half miljoen exemplaren verschijnt.

Meertaligheid wordt de norm, schrijft algemeen secretaris Linde van den Bosch in haar voorwoord. Toch vindt niet iedereen meertaligheid prettig. Stadsbewoners hebben er minder moeite mee dan mensen op het platteland. Uit het jaarlijkse publieksonderzoek van de Taalunie blijkt dat de helft van de Vlamingen vreemde talen in hun omgeving onaangenaam en zelfs bedreigend vindt. Minder dan een derde van de Nederlanders deelt dat gevoel. In Suriname noemt bijna iedereen meertaligheid een verrijking.

Meertaligheid in het gezin is geen zeldzaamheid meer. 16% van de ondervraagden spreekt thuis naast het Nederlands nog een tweede taal. Engels, Frans, Duits en Fries spannen de kroon. Voor een kwart van hen is dat een niet-westerse taal. Taalpeil 2011 ging kijken en luisteren in een Antwerpse school waar de leerlingen talen spreken die de leerkrachten niet verstaan en bezocht een Iers gezin in Den Haag.

Bijzondere aandacht gaat naar de taalsituatie in Suriname. Van de ondervraagden daar geeft 90% aan twee talen te spreken. 45% zelfs drie of meer talen. Taalpeil laat Surinamers vertellen hoe het is om te wonen in een omgeving waar je twintig talen door elkaar heen hoort gebruiken.

Taalpeil 2011 wordt in Nederland, Vlaanderen en Suriname gratis verspreid in een half miljoen exemplaren, onder meer via bibliotheken en scholen. Rond het blad is ook een website opgericht: taalpeilplus.org. Die bevat extra teksten, links en illustratieve filmpjes. Deze website biedt vooral gelegenheid om over het onderwerp "meertaligheid" van gedachten te wisselen. En er is te vinden hoe extra exemplaren van Taalpeil kunnen worden besteld.

Op woensdag 9 en zaterdag 12 november is de krant gratis verspreid als bijlage bij twee landelijke dagbladen: De Morgen in Vlaanderen en Trouw in Nederland.

---

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op taalunieversum.org.

Voor een PDF van Taalpeil, zie taalunieversum.org.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ellen Fernhout, info@taalunie.org, telefoon +31 70 346 95 48.
Het gehele publieksonderzoek in Nederland en Vlaanderen is te vinden op taalpeilplus.org.