UMC Utrecht


Parel voor Oefengids Beroerte (CVA)

Het project Snel in Beweging van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (UMC Utrecht en De Hoogstraat) kreeg op vrijdag 11 november een Parel van ZonMw. ZonMw subsidieert honderden projecten op het gebied van onderzoek en innovatie. ZonMw licht jaarlijks enkele projecten uit vanwege bijzonder vernieuwende resultaten. Binnen het project is een oefengids ontwikkeld en geïmplementeerd, waarmee patiënten na een beroerte zelfstandig kunnen oefenen.

Veel studies wijzen op het belang van de intensiteit van de revalidatiebehandeling na een beroerte. Hoe meer iemand oefent, des beter is het herstel gedurende de eerste 6 maanden. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met oefenen. Op dit moment gebeurt dit nog onvoldoende. Patiënten liggen of zitten het grootste deel van de dag in bed, zo bleek uit een onderzoek van het UMC Utrecht. Met de oefengids kunnen patiënten zelfstandig aan de slag, eventueel met hulp van familie, verpleging of verzorging. De oefengids is een manier om - zonder inzet van extra personeel - de intensiteit van oefenen te verhogen in ziekenhuis, verpleeghuis en revalidatiecentrum. Per jaar krijgen in Nederland 30.000 mensen een beroerte. De oefengids is voor velen van hen een mooi middel om zelf intensiever te oefenen naast de reguliere behandeling.

Inmiddels zijn in een paar maanden tijd 2500 exemplaren van de oefengids verkocht. Reacties van patiënten:


· Ik heb er veel aan gehad. Je krijgt goede ideeën, ziet een duidelijk voorbeeld met plaatjes en na een tijdje begin je ook zelf vooruitgang te zien.


· Mijn familie vond het fijn om zo deel te kunnen nemen in therapie.


· Deze gids heeft mij geholpen om zelf aan de slag te gaan, om iets te doen als ik geen therapie heb.

De oefengids is ontwikkeld met financiële steun van ZonMW en de Hersenstichting Nederland. Snel in Beweging is een initiatief van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, het onderzoeks- en innovatiecentrum van het UMC Utrecht en Revalidatiecentrum De Hoogstraat. De CVA-vereniging Samen Verder en revalidatieteams in verschillende instellingen waren bij de ontwikkeling van de gids betrokken.

Revalidatiearts en onderzoeker Anne Visser-Meily: `Bijzonder aan het project vind ik de samenwerking tussen ziekenhuizen, revalidatiecentra en verpleeghuizen. Daardoor is de oefengids een product geworden dat binnen de hele keten gebruikt wordt.' Projectleider Mia Willems: `Door de gids samen met gebruikers in de dagelijkse praktijk te ontwikkelen hebben we echt iets gemaakt dat concrete handvatten biedt voor patiënten en familie om zelf te oefenen.'

maandag 14 november 2011