Rechtbank Amsterdam


Uitspraak openlijk geweld spelers Amstelveense voetbalclub

Amsterdam , 11-11-2011

De rechtbank heeft vandaag twee mannen veroordeeld voor openlijk geweld jegens een hondengeleider van de Amsterdamse politie en gevangenisstraffen opgelegd van respectievelijk 48 en 13 dagen. De opgelegde straffen zijn gelijk aan de duur van het al uitgezeten voorarrest.

De twee mannen maakten deel uit van een voetbalploeg die het kampioenschap wilden vieren in de binnenstad. Toen de hondengeleider twee mannen in verband met baldadigheid wilde aanhouden, hebben verdachten zich tegen hem gekeerd.

De hondengeleider werd onverhoeds geconfronteerd met agressief gedrag. De situatie escaleerde zodanig dat de agent zijn wapen heeft getrokken en heeft geschoten. Door op een agressieve en gewelddadige wijze een politieagent in functie in het nauw te drijven, zijn gevolgen ingetreden die niemand van te voren had voorzien. Beide verdachten worden verantwoordelijk gehouden voor hun aandeel in dit incident en zij worden veroordeeld voor het plegen van openlijk geweld. Op dit misdrijf, zeker als dat gepleegd wordt jegens een politieagent, staat normaal gesproken een aanzienlijke gevangenisstraf.

De rechtbank heeft bij het opleggen van de straf echter uitdrukkelijk rekening gehouden met de gevolgen die het volledig uit de hand gelopen incident uiteindelijk voor verdachten zelf heeft gehad. Een van de verdachten is niet alleen geraakt door een kogel in zijn been, maar is bovenal door dit voorval zijn broer verloren. De andere verdachte is door een kogel in zijn buik geraakt, heeft lange tijd in coma gelegen en zal nog lang moeten revalideren.

Bron: rechtbank Amsterdam
Uitspraken: BU4072, BU4073

Zie het origineel