Gemeente Het Bildt


Illegale dumpingen van asbest

14-11-2011 09:18

De afgelopen week zijn er op drie plaatsen op het Bildt illegale dumpingen van asbest geconstateerd.

De gemeente het Bildt en de politie zijn inmiddels een onderzoek gestart naar degene(n) die verantwoordelijk is (zijn) voor de dumpingen.
De partijen asbest werden aangetroffen langs de Koudeweg en de Súdhoekstermiddelweg te St.-Annaparochie. De kosten voor het opruimen van de asbest bedragen ongeveer EUR 10.000. Deze kosten zullen door de gemeente op de verantwoordelijke(n) voor deze dumpingen worden verhaald.

Getuigenoproep
Mensen die in de periode van donderdag 3 november t/m zondag 6 november iets hebben gezien dat vermoedelijk verband kan houden met dit milieumisdrijf, worden verzocht contact op te nemen met de gemeente het Bildt. Ook kunnen zij met deze informatie terecht bij de politie. U kunt de gemeente het Bildt telefonisch bereiken op: (0518) 409234, bij de Politie Fryslân kunt u terecht op nummer: 0900-8844.

Gratis naar de Milieustraat
Vanaf 1 januari 2011 mag asbesthoudend materiaal en materiaal dat daar sterk op lijkt (zoals cementplaten), door inwoners van het Bildt, gratis worden ingeleverd bij de milieustraat in Stiens. Belangrijk daarbij is dat inwoners het verwijderen van asbest van te voren melden aan de gemeente. Tot nu toe zijn er al ruim 70 meldingen bij de gemeente ingediend voor het verwijderen van totaal ca. 1.000 vierkante meter asbesthoudende materialen.

Wat is Asbest?
Asbest is tot aan de jaren '80 veel gebruikt als materiaal onder meer in de bouw, zoals golfplaten en huishoudelijke toepassingen, zoals vloerbedekking. In 1994 werd asbest verboden vanwege de risico's voor de gezondheid. Toch is er op dit moment nog steeds veel asbest aanwezig in gebouwen en woningen. Onder normale omstandigheden (hechtgebonden, in goede staat en niet bewerkt) zijn de risico's hiervan zeer klein.

Alleen als het asbest op een ondeskundige manier wordt gesloopt of bewerkt zijn er risico's.

---