Gemeente Hulst


Nieuwe Bierkaai krijgt steeds meer vorm

Na maanden van graven en archeologisch onderzoek, wordt er momenteel hard gebouwd aan de Nieuwe Bierkaai in Hulst.

De afgelopen weken is het betonwerk gestort voor de kademuren en funderingen van de bruggen. Deze week wordt gestart met het metselwerk.

Begin december worden de twee bruggen geplaatst die over de nieuwe haven komen te liggen. In de straat `Dubbele Poort' wordt een betonnen verkeersbrug aangebracht. De betonbrug bestaat uit betonplaten, waarop een betondek wordt gestort. Een stukje verderop richting de Vismarkt komt een stalen voetgangersbrug te liggen, die de Overdamstraat met de Bierkaaistraat verbindt en tevens toegang biedt tot de lage kades. De voetgangersbrug is geprefabriceerd in 4 delen welke ter plekke aan elkaar worden gelast.

Pomp

Om de waterkwaliteit in de nieuwe haven straks op peil te kunnen houden, komt er een waterinlaat nabij de Vismarkt. Vanaf daar stroomt het water richting de Keldermanspoort, waarna het via een leiding de Vest in stroomt. Het water voor de waterinlaat wordt eveneens opgepompt uit de Vest. De pomp die daarvoor nodig is, wordt deze week met een kraan vanaf de Keldermanspoort, over de stadswallen, op zijn plek gezet.

Wassen en wegen

De vele archeologische vondsten die opgegraven zijn in het gebied, worden momenteel gewassen, gewogen en gesorteerd. Alle voorwerpen worden nauwkeurig omschreven en gedigitaliseerd. Als alles in kaart gebracht is, wordt een evaluatierapport gemaakt. Het college van B&W besluit aan de hand van dat evaluatierapport welke stukken nader onderzocht moeten worden.