Politie Friesland

Politieberichten van zondag 13 november

Fryslan, 14-11-2011 o Politieberichten van zaterdag 12 november 11.00 uur tot zondag 13 november 11.00 uur

Frontale aanrijding auto met brommobiel

TZUM De politie heeft zaterdagmiddag omstreeks 12.20 uur op de Franekerweg een aanrijding afgehandeld waarbij een 60-jarige bestuurder van een brommobiel uit Kubaard gewond raakte. Een 35-jarige automobilist uit Herbaijum haalde een voertuig in. Hij zag daarbij de tegemoet komende brommobiel over het hoofd met een frontale aanrijding tot gevolg. De 60-jarige werd met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Harlingen.

Motorrijdster gewond

DONGJUM - De politie heeft zaterdagmiddag omstreeks 13.00 uur op de A31 een aanrijding afgehandeld waarbij een 46-jarige motorrijdster uit Munein gewond raakte. De vrouw reed op de linker rijstrook achter een auto die bestuurd werd door een 49-jarige man uit Munein. De automobilist remde door nog onbekende reden ineens af waardoor de vrouw een noodstop moest maken en naar de rechterrijstrook uitweek. De auto die voor haar reed week ook uit naar rechts waardoor de vrouw alsnog in aanraking kwam met de auto. Hierdoor kwam zij ten val. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Jongen gewond na aanrijding

OOSTERZEE - De politie heeft zaterdagmiddag omstreeks 15.10 uur op de A6 een aanrijding afgehandeld waarbij een 14-jarige inwoner van Hilversum gewond raakte. Een 42-jarige automobilist uit Hilversum wilde een vrachtauto die voor hem reed inhalen. Op datzelfde moment werd hij zelf ingehaald waardoor hij niet naar links kon. Het lukte niet om tijdig af te remmen waarna de auto de vrachtauto raakte. Beide voertuigen raakten door de aanrijding op de vluchtstrook waarna de auto opnieuw in botsing kwam met de vrachtauto (gegevens bestuurder onbekend). De auto liep hierdoor forse schade op. De 14-jarige zat achterin de auto en werd met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Inbraak in woning

LEEUWARDEN De politie heeft zaterdagavond een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan De Kei die gepleegd werd tussen 12.00 uur en 19.30 uur. Men kwam vermoedelijk binnen na het forceren van de tuindeur waarna onder andere een laptop, geld en sieraden werden weggenomen. De bewoonster (leeftijd onbekend) deed aangifte.

Zakkenrollerij

WOLVEGA De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een portemonnee van een 90-jarige inwoonster van Wolvega. De vrouw liep op de Van Harenstraat toen zij omstreeks 17.15 uur werd aangesproken door een man die haar een reclamefolder aanbood. Zij weigerde de folder waarna een tweede man aan kwam lopen die vervolgens de portemonnee met daarin een bankpas uit haar tas wist te pakken. Ondanks het blokkeren van de pas, bleek een geldbedrag te zijn gepind na de diefstal. Het slachtoffer deed aangifte van de diefstal.

Brandstofdieven aangehouden

FRANEKER De politie heeft zaterdagavond omstreeks 21.20 uur op de A31 een 25- en 31-jarige man uit Roemenië aangehouden op verdenking van diefstal van brandstof. Een 37-jarige man uit Marssum ging naar zijn vrachtwagen die geparkeerd stond aan de Mieddyk in Engelum. Daar zag hij dat een auto naast de vrachtwagen stond. De bestuurder, de 25-jarige, zat in de auto en de 31-jarige kwam achter de vrachtwagen vandaan. De tankdop van de personenauto stond open. De Marssumer had een week eerder aangifte gedaan van diefstal van brandstof en legde direct de link dat de mannen vermoedelijk brandstof aan het stelen waren. Bij het zien van de man gingen de Roemenen er in hun auto vandoor. Hierop zette de 37-jarige de achtervolging in en belde ondertussen via 1-1-2 de politie. Agenten troffen het voertuig met de beide mannen op de A31 aan waarna ze werden aangehouden. Het tweetal werd voor verhoor ingesloten op het politiebureau.

Inzet drugshond in horeca

BALK/BOLSWARD De politie heeft naar aanleiding van klachten over gebruik van en handel in verdovende middelen zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag in horecagelegenheden een controle op drugs gehouden. Hierbij werd gebruik gemaakt van een drugshond. Het doel van de controle was om het gebruik van en de handel in verdovende middelen in kaart te brengen. Daarnaast wil de politie een signaal afgeven dat dit niet wordt getolereerd. In totaal sloeg de hond op zes personen aan waarvan uiteindelijk drie in het bezit waren van gebruikershoeveelheden wiet. Een 15-jarig meisje uit Sneek en een 27-jarige man uit Bolsward werden op de Dijkstraat in Bolsward aangehouden. Op het Laag Bolwerk in Bolsward werd een 17-jarige jongen uit Bolsward aangehouden. De drugs werd in beslag genomen en na verhoor mochten de verdachten het politiebureau weer verlaten.

Vechtpartij

LEEUWARDEN De politie moest in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 01.15 uur in actie komen vanwege een vechtpartij in een zalencentrum aan het Kalverdijkje. In het zalencentrum was een feest gaande en binnen was een ruzie geweest. Ter plaatse gekomen agenten spraken met een aantal personen, maar het werd niet duidelijk wat er precies aan de hand was. Eén van deze personen ging vervolgens naar binnen om zijn jas te halen. Kort daarop zagen de agenten dat in de hal werd gevochten. Vanwege de grote hoeveelheid mensen die binnen waren, werd de hulp ingeroepen van meerdere eenheden. Vervolgens werd de menigte uiteen gedreven waarna de rust uiteindelijk terugkeerde. Er werden geen aanhoudingen verricht en niemand deed aangifte.

Mishandeling met glas

DRACHTEN De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 03.15 uur op de Noordkade een 18-jarige inwoner van Wijnjewoude aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had in een horecagelegenheid een 21-jarige inwoner van Drachten met een glas geslagen. Die liep daarbij letsel op aan zijn arm waarvoor hij zich in het ziekenhuis moest laten behandelen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Eenzijdige aanrijding onder invloed

LEEUWARDEN De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 03.10 uur op de Anne Vondelingweg een aanrijding afgehandeld waarbij een 33-jarige automobiliste uit Leeuwarden gewond raakte. De bestuurster raakte door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt waarna zij tegen de linker vangrail reed en tot stilstand kwam. De vrouw werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Vanwege het vermoeden dat de 33-jarige onder invloed van alcohol verkeerde, werd daar een bloedproef afgenomen. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Drie jongens aangehouden voor mishandeling

HARLINGEN De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee 16-jarige inwoners van Harlingen en een 17-jarige inwoner van Midlum aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 04.00 uur was er ruzie geweest tussen twee groepen in een horecagelegenheid aan de Heiligeweg. Daarbij was een 20-jarige inwoner van Midlum door de 17-jarige vastgepakt en op de grond geduwd. Hij liep hierdoor een wond aan het gezicht op. Op aanwijzing van het slachtoffer kon de verdachte op de Heiligeweg worden aangehouden. Omstreeks 05.00 uur meldden zich een 20-jarige inwoner van Midlum en een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aan het politiebureau. Zij verklaarden dat zij, nadat de politie was vertrokken, door twee andere jongens uit dezelfde groep als de andere verdachte, waren mishandeld. Zij liepen hierdoor ook letsel op aan het gezicht. Op het Franekereind werden daarna ook de twee 16-jarigen aangehouden. Zij werden voor verhoor ingesloten.

Aanhouding na mishandeling

LEEUWARDEN De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Nieuwestad omstreeks 04.30 uur een 20-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Agenten kregen de melding dat in een horecagelegenheid ruzie was ontstaan waarbij een 19-jarige inwoonster van Drachtstercompagnie in haar gezicht was geslagen. Hierop werd de 20-jarige aangehouden en voor verhoor ingesloten in het politiebureau. Het slachtoffer deed aangifte van de mishandeling.

Alcohol in het verkeer

FRYSLAN De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse plaatsen gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol. In drie gevallen was zoveel gedronken dat naast een proces-verbaal ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dit gaat om de volgende gevallen:

* 00.10 uur op It West in Augustinusga, een 28-jarige automobilist uit Buitenpost, blies 815 ug/l, rijverbod van tien uur;
* 00.20 uur op de Merkebuorren in Wijnjewoude, een 64-jarige automobilist uit Wijnjewoude, blies 590 ug/l, rijverbod van zes uur;

* 02.25 uur op de Groentemarkt in Leeuwarden, een 44-jarige automobilist uit Ternaard, blies 800 ug/l, rijverbod van negen uur.