Gemeente Ede

maandag, 14 november 2011

CU Kamerlid Cynthia Ortega bezoekt Ede

info@ede.nl

Afgelopen vrijdag, 11 november 2011, bracht 2e Kamerlid Cynthia Ortega een bezoek aan Ede. Na een ontvangst op de Kenniscampus en de Sapfabriek aan de Zandlaan nam zij een kijkje in de ontmoetingsruimte van flatgebouw De Elskamp in Ede Oud-Zuid. Daar sprak zij met een aantal vrijwilligers die actief zijn in de wijk. Breunis van de Weerd was gastheer en gaf uitleg over het wijkwerk in Ede, waar hij als wethouder verantwoordelijk voor is.
foto bij persbericht over bezoek CU kamerlid Cynthia Ortega aan Ede

Cynthia Ortega in Ede

Uitvoeringsagenda

Ede, is samen met Almere, Apeldoorn, Haarlemmermeer en Zoetermeer, een `New Town'. Deze 5 gemeenten hebben in de jaren 60 en 70 een enorme groeispurt gemaakt. Door de snelle opbouw is er minder tijd en aandacht geweest voor het ontwikkelen van een onderlinge band. Ook de voorzieningen zoals winkels, onderwijs en stedelijke cultuur zijn soms achtergebleven bij de bevolkingsontwikkeling. Daarom hebben de 5 New Towns een plan opgesteld om een inhaalslag te maken en eventuele problemen te voorkomen. In deze uitvoeringsagenda wordt vooral ingezet op preventie, het ontwikkelen van ideeën en het uitvoeren van pilots. Hiermee moet het wonen in de nieuwe wijken aantrekkelijk blijven.

Inzet

De gemeente heeft tijdens het bezoek benadrukt dat zij zich vooral inzet op preventieve maatregelen en ontwikkelingen. Om problemen voor te zijn. Dus niet wachten, maar nieuwe initiatieven nemen om vooruit te komen. Zo werd de ontwikkeling van kwalitatief goede, op locatie geconcentreerde onderwijsvoorzieningen benadrukt. Naast het bundelen van krachten op dit terrein en het ontwikkelen van nieuwe samenwerkingsverbanden. Daarnaast is veel aandacht besteed aan ontwikkelingen op wijkniveau, waarbij initiatieven van inwoners om de onderlinge band te versterken, ruim baan krijgen. Als voorbeeld dienen de wijkwaardebonnen in de wijk Veldhuizen.

Tour

Cynthia Ortega is bezig met een tour langs de 5 New Towns. Hiermee kan zij zich persoonlijk laten informeren over de ontwikkelingen in deze gemeenten. Ortega was in 2009 indiener van een motie waarmee zij aandacht vroeg voor de New Towns.