Drie ouderenprojecten genomineerd voor Diversiteitsprijs 2011

Persbericht van MOVISIE

De drie genomineerde projecten voor de lustrumeditie van de MOVISIE Diversiteitsprijs zijn bekend: Dorpshulp (Bewonerscommissie Haskerdijken/Nieuwebrug), Wat ik later wilde worden (Stichting Getoud) en Op stap met Oma (Stichting Welzijn Innovatiegroep Nederland). Op 28 november maakt juryvoorzitter Jetta Klijnsma in gebouw Van Limmikhof in Amsterdam de winnaar bekend. De MOVISIE Diversiteitsprijs bekroont jaarlijks een project dat invulling geeft aan diversiteit op lokaal, regionaal of landelijk niveau. Het thema van 2011 is: Ouderen, de generatie van de toekomst? 40 projecten dingen dit jaar mee.

Dorpshulp (Bewonerscommissie Haskerdijken/Nieuwebrug) Dorpshulp is een pioniersproject van en door senioren. Zij hebben ideeën ontwikkeld voor het ondersteunen van de vraag: hoe kunnen senioren zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen? Er worden allerlei activiteiten uitgevoerd: bezoekjes bij 75+-ers, klusjes in en rond huis, verjaardagsdienst, hulpmiddelen regelen etc. Dorpshulp is geïnspireerd door de gedachte van concrete bewonersparticipatie: de kracht ligt sterk in het eigen initiatief van ouderen.

Wat ik later wilde worden (Stichting Getoud)
Ouderen in hun droomberoep: voor dit project zijn 75-plussers omgekleed, opgemaakt en gefotografeerd in het beroep waar zij vroeger van droomden. Door omstandigheden is die droom geen werkelijkheid geworden. 46 ouderen zijn opgenomen in een fotoboek dat actief wordt aangeboden aan verzorgingstehuizen. Verschillende ouderen komen zo opnieuw met elkaar in gesprek over vroeger en beroepen van vroeger. Daarnaast worden jong en oud met elkaar in contact gebracht.

Op stap met Oma (Stichting Welzijn Innovatiegroep Nederland) Dit project brengt jong en oud samen en wil eenzaamheid bestrijden. Dat gebeurt via de website die bestaat uit een prikbord, waar jongeren, ouderen, scholen en instellingen elkaar kunnen treffen. Ook bedrijven spelen een belangrijke rol met hun stimulerende aanbiedingen. In bestaande sociale netwerken worden (klein) kinderen gestimuleerd om activiteiten te ondernemen met opa's en oma's. Via school of vereniging worden sociale netwerken hersteld en kinderen zijn ook actief voor alleenstaande ouderen.

Jury
De juryleden voor de MOVISIE Diversiteitsprijs 2011 zijn: Jetta Klijnsma (voorzitter jury, Tweede Kamerlid PvdA); Ronald May (voormalig coördinator Intercultureel Management GGZ Altrecht); Aad Koster (directeur Actiz); Anne-Rose Abendanon (programmamanager Interculturalisatie Cordaan); Wouter den Ouden (senior beleidsmedewerker Ministerie van VWS, Directie Maatschappelijke Ondersteuning); en Wil Verschoor (teammanager Diversiteit en Kwaliteit MOVISIE).

De MOVISIE Diversiteitsprijs 2011 wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS, het Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK, ZonMw en Cordaan/Van Limmikhof.

Links:
http://www.movisie.nl/diversiteitsprijs



Razende Robot Reporter