TenneT


Alle marktpartijen voorzien van nieuw certificaat

09-11-2011 Alle marktpartijen waarmee TenneT informatie uitwisselt zijn voorzien van nieuwe certificaten. Door het failliet gaan van DigiNotar moest met grote spoed een oplossing gezocht worden voor de 15 procent die nog voor 4 oktober een nieuw certificaat moesten krijgen. En dat is gelukt.

Tussen marktpartijen (producenten, handelaren, meetbedrijven, RNB's, etc.) onderling en TenneT wordt veel informatie uitgewisseld. Het kan gaan om meetgegevens, maar bijvoorbeeld ook om E- en T-programma's die van invloed zijn op de balanshandhaving en netveiligheid. Het uitwisselen van deze berichten is cruciaal voor de elektriciteitsvoorziening in Nederland en is daarom beveiligd met Public Key Infrastructure (PKI)-certificaten. Zo'n PKI-certificaat fungeert als een digitaal paspoort voor de eigenaar van het bericht.

Samenwerking met DigiNotar

TenneT is verantwoordelijk voor de beveiliging van het berichtenverkeer en is hiervoor eerder dit jaar een samenwerking aangegaan met DigiNotar. De oude certificaten verliepen op 4 oktober 2011; voor die tijd moesten de certificaten van de marktpartijen vervangen zijn. Alle marktpartijen moesten hiervoor hun computersystemen aanpassen. Begin september was - na een intensief traject - 85 procent van de certificaten vervangen door een nieuw certificaat van DigiNotar, maar toen ging DigiNotar failliet. Wie een DigiNotar-certificaat had zat voorlopig goed, maar 15 procent van de marktpartijen moest voor 4 oktober nog een nieuw certificaat krijgen.

Met iets meer dan een maand tot de deadline heeft TenneT met grote spoed het Certificate Management Systeem - een computer waarmee certificaten uitgegeven kunnen worden - geüpdate en getest. Ook werden alle marktpartijen geïnstrueerd dat het vervangen van de laatste certificaten volgens een strakke planning diende te gebeuren.

En dat is gelukt. Iedereen is tijdig voorzien van nieuwe certificaten en het gevaar voor verstoring van de bedrijfsvoering was geweken.

Wat nu?

Deze maand worden de 85 procent door DigiNotar uitgegeven certificaten vervangen door TenneT- certificaten. De doelstelling is dat dit uiterlijk 1 december voltooid is.
Hiermee komt voorlopig een einde aan een zeer intensief traject voor zowel TenneT als voor de marktpartijen. TenneT wil haar dank uitspreken aan alle marktpartijen voor hun medewerking en begrip in deze situatie.