TenneT


Meer poolparticipanten voor noodvermogen 2012

09-11-2011 In het kader van TenneT's wettelijke taak om de energiebalans op elk moment te handhaven, contracteert TenneT onder andere het product 'noodvermogen'. Dat is vermogen met een afroeptijd van maximaal 15 minuten. Noodvermogen kan zowel door verbruikers als producenten worden geleverd.

Voor de contractering van noodvermogen maakt TenneT gebruik van een tenderprocedure. Marktpartijen kunnen jaarlijks een aanbieding aan TenneT doen voor het beschikbaar houden van een hoeveelheid vermogen tegen een door hun bepaalde prijs. Hoewel meerdere criteria van belang zijn voor de gunning, is de prijs vaak doorslaggevend. Het is gebleken dat dit product interessant is voor grote verbruikers, aangezien TenneT steeds veel vermogen van deze partijen heeft kunnen contracteren. Uit de meest recente tenderprocedure blijkt echter dat ook voor kleinere verbruikers deze markt interessant kan zijn. Inmiddels kan TenneT 40MW noodvermogen contracteren bij kleinere verbruikers, die gezamenlijk in een pool hun vermogen hebben aangeboden. Dit is een nieuwe trend waar TenneT verheugd over is: de nieuwe partijen verruimen onze mogelijkheden en hebben een drukkende werking op de prijs.

Het is onze bedoeling om in de komende jaren het aandeel van de kleinere vermogens in het noodvermogen verder te vergroten. Daarvoor voeren we gesprekken met marktpartijen en zullen we mogelijk, afhankelijk van de uitkomsten, de productspecificaties en eisen aanpassen. Daarnaast zijn we bezig om onze interne processen te vereenvoudigen, zodat de kleinere vermogens ook administratief efficiënt kunnen worden verwerkt.