TenneT


Projectvoorstel ex-post nominaties

09-11-2011 Het project ex-post nominaties maakt het mogelijk om via het E-programma nominaties (voor de binnenlandse handel) in te sturen tot tien uur op de dag na uitvoering (`D+1'). Momenteel kunnen nominaties slechts tot uiterlijk één klokuur vóór uitvoering worden ingestuurd (op de dag zelf). De markt juicht de voorgestelde verruiming van de nominatiedeadline toe, mede doordat ze reeds ervaring hiermee hebben opgedaan bij collega TSO's. Dit blijkt uit de reacties die TenneT van de markt op haar voorstel heeft gekregen.

Verdere afstemming in detail van het project

De partijen willen in meer detail worden geïnformeerd over de projectplanning, maar ook meer inzicht krijgen in de benodigde wijzigingen aan hun zijde. Tevens wensen ze bij de detaillering hun bijdrage en input te kunnen leveren. Inmiddels is een document naar de Programma Verantwoordelijke (PV) partijen verstuurd dat een overzicht geeft van de procedurele en technische wijzigingen als gevolg van ex-post nominaties.
De PV-partijen hebben aangegeven dat ze graag actief meedoen aan workshops om meer inzicht in de impact op de processen te krijgen. De verwachting van TenneT is dat er een beperkte impact is voor de marktpartijen en dat de wijzigingen zich voornamelijk bij TenneT zullen afspelen.

Aanpassing proces berichtenuitwisseling

Op het moment dat TenneT een aanpassing op een geaccordeerd E-programma ontvangt, worden alle betrokken partijen gelijktijdig via een Aperak-bericht geïnformeerd. De wijziging wordt pas verwerkt als beide partijen dezelfde waarden hebben doorgegeven aan TenneT. De verantwoordelijkheid om tot een consistente set E-programma's te komen wordt dus bij de marktpartijen neergelegd. Partijen dienen hiermee op een verantwoordelijke manier om te gaan; tijdig doorgeven van wijzigingen zorgt ervoor dat de operationele risico's worden beperkt.