Politie Brabant-Noord

Extra snelheidscontroles op de A50 bij Uden en Veghel

Uden, Veghel, 14-11-2011 o Vanaf 15 november vinden op de snelweg A50 extra snelheidscontroles plaats. Team Verkeershandhaving en de teams Uden en Veghel van de Politie Brabant-Noord trekken daarin samen op met de Verkeerspolitie van het KLPD, unit Wolfheze.

Bij deze controles worden radar, laser en de videosurveillance-auto ingezet. Tevens wordt er gelet op gedragingen die ongevalgevaar verhogen, zoals bellen, bumper kleven en snijden.

Aanleiding

Snelheidsrapporten van Rijkswaterstaat laten zien dat de maximumsnelheid van 120 km/ uur op de A50 vaak en ruimschoots wordt overschreden. In de rijrichting Nijmegen beduidend meer dan op de andere rijbaan.

Op werkdagen rijden bijna 60.000 voertuigen per dag langs de gemeentes Uden en Veghel. Bij de incidenten die plaatsvinden, speelt snelheid regelmatig een grote rol. Ongevallen vinden vooral plaats op woensdag, donderdag en vrijdag.

Voorbeeld: op een gemiddelde werkdag op de rijbaan richting Nijmegen rijdt bij Veghel 19 procent van het verkeer harder dan 130 km/uur. Dat is bijna 1 op de 5 automobilisten. Een ander telrapport laat zien dat er op één dag en slechts in één richting ruim 1200 voertuigen harden dan 140 km/u rijden. Daarbij komt veilig werken voor hulpverleners en wegwerkverkeer bij incidenten in het gedrang door de vele snelheidsovertredingen.

Acties

Rijkswaterstaat onderzoekt actief op welke wijze de weggebruikers op het minst overzichtelijke deel van de A50 vooraf gewaarschuwd kunnen worden voor ongevallen of obstakels op de weg. Rijkswaterstaat en de politie trekken hierin samen op.

De politie Brabant-Noord en het KLPD gaan strenger handhaven op voornamelijk de maximumsnelheid, maar ookop gedragingen die ongevalgevaar verhogen.

Doel

Alle deelnemende partijen hopen met deze acties een veiliger snelweg te creëren voor alle weggebruikers, hulpverleningsdiensten en wegwerkverkeer.

(Cijfers; Rijkswaterstaat)