Politie Gelderland-Zuid

Politie en gemeente pakken fietsendiefstal aan

Wijchen, 14-11-2011 o Politieteam Wijchen en de gemeente Wijchen hebben al een paar jaar verhoogde aandacht voor fietsendiefstal. Ondanks een overall teruglopend aantal aangiften blijft deze vorm van kleine criminaliteit op enkele hotspots hardnekkig. Reden om weer eens extra aandacht op dit onderwerp te richten, in de opsporing maar zeker ook preventief. Want u kunt zelf misschien meer doen dan u denkt om fietsendiefstal tegen te gaan.

Al enkele jaren kent Wijchen, met golfbewegingen, een verhoogd aantal fietsendiefstallen. Uit onderzoek van politiegegevens blijkt dat de meeste fietsen gestolen worden in het winkelcentrum van Wijchen en bij het station. In 2005 is er 547 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal. In 2010 lag dit aantal op 223, dit jaar tot nu toe op 202. Het werkelijke aantal fietsendiefstallen ligt (vermoedelijk aanzienlijk) hoger, omdat voor dit feit lang niet altijd aangifte wordt gedaan. Zowel bij het station als in het centrum werden in de afgelopen jaren door de gemeente maatregelen genomen, zoals aanpassing van de diverse fietsenstallingen.

Flyeractie

Vanuit gemeente en politie wordt er de aankomende weken verscherpt toezicht gehouden op fietsendiefstal. Toezichthouders van de gemeente zullen tijdens hun ronde speciale flyers over dit thema verspreiden, voornamelijk door deze aan fietsen te hangen die 'op het oog' niet afdoende op slot zijn gezet. Het gaat bij deze actie om twee dingen. Ten eerste het creëren van zoveel mogelijk bewustwording bij fietseigenaren en meegeven van preventieadvies. In de tweede plaats gaat het om de aanpak van de fietsendieven, en eventueel helers, zelf. Hiervoor hebben politie en gemeente ook uw medewerking nodig. Een paar belangrijke boodschappen zijn:


* Zet uw fiets altijd op slot, liefst met twee sloten
* Zet uw fiets altijd ergens aan vast (hek, paal of boom)
* Noteer de kenmerken van uw fiets zoals merk, type en framenummer
* Doe bij diefstal altijd aangifte

* Meld verdachte situaties altijd meteen aan de politie via 112; let daarbij zo goed mogelijk op signalementen of noteer een kenteken van een verdachte auto

Meer informatie

In bijgaande folder staan nog meer tips op een rij hoe u voorkomt dat uw fiets wordt gestolen. Ook leest u waar op internet andere nuttige informatie te vinden is.
(08)

Laatst gewijzigd 14-11-2011 11:58 | © Regio Gelderland-Zuid |