Provincie Utrecht

Herstel van historisch Baarnse Bos voor bezoeker van nu

Op 14 november geeft gedeputeerde van provincie Utrecht, Bart Krol, het startsein voor het herstel van het Baarnse Bos. Staatsbosbeheer, eigenaar van het Baarnse Bos, gaat de vele cultuurhistorische elementen in het bos herstellen. Herstel is nodig om deze elementen voor de toekomst te behouden én meer mogelijkheden voor bezoekers te creëren. Naast de bezoekers profiteren ook dieren mee. Zo verbeteren de leefomstandigheden voor amfibieën en kunnen honden straks blijven zwemmen in vijver.

Alle uit te voeren herstelwerkzaamheden zijn vastgelegd in een masterplan, dat bestaat uit 17 deelprojecten. Gestart wordt met het herstellen van de vijver en de entrees van het bos. Juist deze elementen versterken het cultuurhistorische karakter en daarmee de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van het bos.

Vijver als centrum

De vijver, de Grote Kom genaamd, wordt het centrum van de open ruimte middenin het bos. Een fontein moet zorgen voor een levendig en attractief element en is straks van verre zichtbaar. Om de vijver worden picknick- en ligweiden aangelegd en trappen waar mensen op kunnen zitten. Voor honden worden zwemmogelijkheden in de vijver gecreëerd. Ook voor amfibieën worden goede voorzieningen getroffen zodat zij gemakkelijk in en uit de vijver kunnen. Allemaal om niet alleen te kijken naar dit mooie cultuurhistorische bos, maar het vooral ook te gebruiken en er van te genieten. Voor mens en dier.

Financiering werkzaamheden

De kosten voor de werkzaamheden aan de Grote Kom en entrees worden betaald vanuit subsidie van provincie Utrecht, Staatsbosbeheer en gemeente Baarn. Of de overige 15 projecten uit het Masterplan worden uitgevoerd is afhankelijk of de benodigde gelden hiervoor bij elkaar gebracht kunnen worden. Staatsbosbeheer wil hiervoor in de toekomst geschikte financieringsbronnen vinden.

Het Baarnse Bos

Het Baarnse Bos is een vorstelijk bos, in de vorstelijke schakel van Nederland met een rijke geschiedenis. Het bos is rond 1733 - 1758 aangelegd als buitenplaats De Eult. In het bos wordt de bezoeker verrast door veel cultuurhistorische elementen zoals het sterrenbos, zichtlanen, prachtige monumentale beuken en eiken en de vijver in de Grote Kom. Niet voor niets wandelden generaties Oranjes hier graag over de lanen en langs de vijvers. In 1758 kwam het bos in het bezit van de koninklijke familie als 'overbos' voor Paleis Soestdijk. Nu is het bos een geliefde bestemming bij recreanten voor een wandeling, een ommetje met de hond, een picknick of om te sporten. En dat moet vooral zo blijven.

Gebiedsontwikkeling Heuvelrug

Het herstel van het Baarnse Bos is onderdeel van een groter gebiedsontwikkelingsproject op de Heuvelrug. Zo wordt er een omgevingsplan gemaakt voor Paleis Soestdijk, dat een duidelijke relatie heeft met het Baarnse Bos. Vroeger was dit één buitenplaats maar in de loop der tijd is dit gebied versnipperd geraakt. Ambitie is deze eenheid weer te herstellen. Paleis Soestdijk wordt één van de recreatieve poorten op de Heuvelrug, net als het eveneens dichtbij gelegen Kasteel Groeneveld. Het herstel van het Baarnse Bos is tevens een mooie aanloop naar de uitvoeringsagenda historische buitenplaatsen 2012 - 2015 van provincie Utrecht die onlangs is gepresenteerd.

Voor persinformatie:
pauline.bredt@provincie-utrecht.nl, (030) 258 25 00 / 06 - 22 16 11 18

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11