Gemeente Hardenberg

Begroting 2012 en bestuursrapportage 2011 vastgesteld

09 november 2011

De gemeenteraad heeft op dinsdag 8 november 2011 unaniem de begroting voor 2012 vastgesteld. Met twee moties heeft de raad opdrachten gegeven aan college van burgemeester en wethouders met betrekking tot de begroting. Gisteravond is door de raad ook de tweede bestuursrapportage vastgesteld.

Het vaststellen van de begroting is één van de belangrijkste taken van de raad. Met de begroting wordt het beleid voor volgend jaar vastgesteld en het geld dat hiervoor nodig is beschikbaar gesteld. Het omvangrijke pakket aan bezuinigingsmaatregelen dat is vastgesteld in juni 2011 is opgenomen in de begroting voor 2012. Hiermee wordt de koers die de gemeenteraad in juni 2011 heeft vastgesteld doorgezet in 2012.

Wel heeft de raad ingestemd met enkele aanvullende bezuinigingsmaatregelen vanwege de verwachte hogere bijstandsuitgaven en een verwachte korting op het budget voor de sociale werkvoorziening door het Rijk.

Investeren
De gemeenteraad vindt het belangrijk om investeringruimte te houden, zodat de gemeente de komende jaren kan blijven investeren om de economie op gang te houden. De komende jaren wil de gemeente onder andere investeren in Sportpark De Krim, het centrum van Dedemsvaart, de stationsomgeving in Hardenberg, wegen, riolering en onderwijshuisvesting. Ook vindt de gemeenteraad het belangrijk om geld te reserveren voor de raadperiode 2014 - 2018. In de begroting is voor deze periode EUR5 miljoen gereserveerd, waarbij het college nog voor EUR2 miljoen dekking moet zoeken.

Aandacht voor minima
Tijdens de vergadering was er ook aandacht voor inwoners met een minimum inkomen. Met een motie van de PvdA heeft het college van burgemeester en wethouders opdracht gekregen om de mogelijkheden te onderzoeken om een 'groen' collectief energiecontract af te sluiten voor inwoners met een minimaal inkomen. Dit energiecontract moet bijdragen aan de inspanningen van de gemeente doet op het gebied van duurzaamheid en actief onder de aandacht worden gebracht.

Zomertheater
Een motie van het CU en het CDA over het zomertheater werd door een meerderheid van de raad aangenomen. Met de motie heeft de gemeenteraad opdracht gegeven aan het college om het zomertheater op te nemen in de visie op Kunst & Cultuur en Recreatie & Toerisme als verbindende activiteit. Daarnaast moet het geld voor het zomertheater 2012 ook vanuit die thema's beschikbaar worden gesteld.

2e bestuurrapportage 2011
De bestuursrapportage is een overzicht van het gemeentelijke huishoudboekje. Twee keer per jaar presenteert het college van burgemeester en wethouders de bestuursrapportage aan de gemeenteraad. In de bestuursrapportage is te zien dat de gemeente Hardenberg koerst op een sluitende jaarrekening over het jaar 2011.

Met een amendement wilde de politieke partijen CU, VVD en GL de bestuursrapportage aanpassen door geen geld beschikbaar te stellen voor een overname van de inventaris van de bioscoop Moviescoop in Hardenberg. De drie partijen vinden dit geen gemeentelijke taak. Door wel geld beschikbaar te stellen zorgt de gemeente ervoor dat een mogelijke volgende huurder van de bioscoop gemakkelijker kan instappen. Een nipte meerderheid van de raad stemde tegen dit amendement en waardoor de bestuursrapportage ongewijzigd is vastgesteld.