Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West

stijging, laagste tarieven, betere dienstverlening
---

Afvalstoffenheffing 2012: Minimale stijging, laagste tarieven, betere dienstverlening

11 november 2011

De tarieven voor de afvalstoffenheffing voor het komende jaar blijven nagenoeg gelijk ten opzichte van 2011. Dit is het voorstel van het Dagelijks Bestuur Nieuw-West. Het tarief voor een meerpersoons huishouden wordt EUR 345,80 en voor een eenpersoonshuishouden EUR 259,35. Els Verdonk, portefeuillehouder Openbare Ruimte: "Met een kwartje verhoging van de afvalstoffenheffing hebben we een zeer lage stijging gerealiseerd. Onze bewoners betalen daardoor - na stadsdeel Centrum - het laagste tarief van heel Amsterdam. Daarnaast krijgen ze er in 2012 meer voor terug".

Bewoners betalen de afvalstoffenheffing als vergoeding voor het ophalen en verwerken van het huisvuil. "Na de fusie van de stadsdelen tot stadsdeel Nieuw-West zijn de mogelijkheden om efficiënter te werken vergroot", aldus Verdonk. "Door onze ontvlechting uit Afvalservice West (ASW) en onze start met één aangestuurde afvaldienst, gaat het ons lukken om de kosten omlaag te brengen. We kunnen onze medewerkers en machines effectiever inzetten en eenvoudiger aansturen. Daardoor hoeven we de komende 3 jaar de geplande jaarlijkse verhoging van bijna 6 euro niet door te voeren. Dat komt omdat we vanaf volgend jaar meteen alle gemaakte kosten uit de afvalstoffenheffing kunnen betalen. We hebben in 2011 ons CleanTeam verder uitgerold en de kosten van 2012 hierin opgenomen. Ook wordt er een bijdrage geleverd aan een intergrale aanpak van zwerfvuil in 2012. U begrijpt: ik ben een zeer tevreden mens. Maar we gaan nu natuurlijk niet achterover leunen. Ook in de komende jaren proberen we de kosten nog verder te beteugelen en houden we de tarieven voor onze bewoners zo laag mogelijk".

Nieuw: laag en hoog tarief reinigingsrecht

Voor het reinigingsrecht bedrijfsafval stelt het dagelijks bestuur een tarief voor van EUR840,47 bij een wekelijkse afgifte van 5 tot 9 huisvuilzakken en EUR373,54 bij een wekelijkse afgifte van maximaal 4 huisvuilzakken. Afgelopen jaar was het tarief reinigingsrecht in Nieuw-West nog niet opgedeeld in een hoog en een laag tarief. Ongeacht het aantal afgegeven huisvuilzakken lag het tarief in het afgelopen jaar op EUR 789,39.

De stadsdeelraad beslist in december 2011 over de nieuwe tarieven van de afvalstoffenheffing en het reinigingsrecht.

Lees meer over dit onderwerp in het artikel
Afvalservice West: Nieuw-West eruit, West erin

---