Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West

meedoen, veiligheid, werk en economie

---

Begroting 2012: investeren in talenten, meedoen, veiligheid, werk en economie

11 november 2011

Een meerjarig sluitende begroting, heroverwegingen van 5,5 miljoen euro en 3,8 euro miljoen voor extra investeringen in talenten benutten, participatie & emancipatie, economie & werk, veiligheid en een schone en groene omgeving. Dat staat in de nieuw ingerichte concept-begroting 2012 die het dagelijks bestuur vandaag heeft gepresenteerd. Achmed Baâdoud: `Het huishoudboekje is op orde, we zijn een financieel gezond stadsdeel. De bezuinigingen voelen we allemaal, zowel de bewoners als de ambtelijke organisatie. Anderzijds hebben we heel specifiek gekeken naar resultaatgerichte en doelgerichte investeringen voor bewoners en ondernemers, en in de openbare ruimte.' De deelraad behandelt de begroting in de maand december.

Van financieel `zwaar weer' naar sluitende begroting

Eind 2010 heeft het stadsdeel een bezuinigingsoperatie in gang gezet oplopend tot ruim 20 miljoen euro aan `heroverwegingen' in 2014. Voor de zomer stapelden de financiële tegenvallers zich in rap tempo op, bij ongewijzigd beleid werd een tekort op de begroting van meer dan 10 miljoen voorzien. Het stadsdeel heeft daarom de zomermaanden gebruikt om alle budgetten tegen het licht te houden (operatie stofkam). In september presenteerde stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud (Financiën) gevalideerde cijfers, toen was er nog een tekort van 6,5 miljoen euro voor 2012 over. In het financieel kader dat het dagelijks bestuur nu presenteert is voor dit tekort een oplossing gevonden. Er is voor gekozen om 3,9 miljoen euro te korten op de eigen stadsdeelorganisatie: operatie stofkam levert 1,2 miljoen euro op. Het schrappen van vacatureruimte en het flink verlagen van inhuurbudgetten levert samen ook nog 2,7 miljoen euro op. Tot slot stelt het dagelijks bestuur voor om incidentele gelden (waaronder ISV-gelden) aan te wenden om het tekort van 6,5 miljoen te dekken.

Heroverwegingen van 20 miljoen euro blijven overeind

Het dagelijks bestuur houdt vast aan de eerder afgesproken heroverwegingen. In 2012 gaat het om een bedrag van 5,5 miljoen euro. Onder meer wordt 1,9 miljoen euro gekort op het subsidiebudget en andere activiteiten in het programma Welzijn en Zorg. Door te kiezen voor een lagere beheerkwaliteit in de openbare ruimte, bedrijfsmatiger te werken en het vertragen van groot onderhoud wordt 1,3 miljoen euro bespaard bij het programma Openbare Ruimte en Groen. In het programma Stedelijke Ontwikkeling wordt door de vertraging in de stedelijke vernieuwing 0,4 miljoen worden bespaard. En in het programma Sport en Recreatie wordt 0,4 miljoen euro bezuinigd door het watersportcentrum kostendekkend te maken en door een efficiencyslag bij de begeleiding van sportactiviteiten.

Nieuw beleid

Naast de bezuinigingen stelt het dagelijks bestuur voor 3,8 miljoen euro vrij te maken om te investeren in vijf thema's voor nieuw beleid: talenten ontwikkelen, participeren en emanciperen, werken en ondernemen, inrichten en beheren en organiseren. De volgende prioriteiten worden aan de raad voorgelegd.

Talenten ontwikkelen


- Basisscholen in Nieuw-West zijn aan de slag met de verbetering van de kwaliteit, dagelijks bestuur stelt voor 80.000 euro te besteden aan de ondersteuning daarvan.

- Extra investeringen van 200.000 euro om schooluitval en verzuim te bestrijden bovenop het pakket van Bureau Leerplicht.
- Om het aanbod van naschoolse activiteiten per school te organiseren, komt er een Service Bureau Nieuw-West. Voor de invoering is 70.000 euro nodig.

- Extra geld (80.000 euro) om meer bewoners van Nieuw-West te stimuleren aan sport deel te nemen.

- Expertise van De Meervaart (90.000 euro) inzetten voor talentontwikkeling.

- 44.000 euro cofinanciering voor het project Muziek Talent Expres van Aslan Muziekschool.

Participeren en emanciperen


- Extra geld voor tegengaan van armoede (200.000 euro)
- 100.000 euro voor voortzetting Computerwijk. Is project dat mensen helpt om eerste computervaardigheden op te doen.
- 50.000 euro voor extra taal voor volwassenen, onder meer voor taalcoaches en extra alfabetisering.

- 80.000 euro voor uitvoeren homobeleid, tegengaan van discriminatie en het bevorderen van burgerschap.

- 150.000 euro voor kunst en cultuur in de wijken gericht op burgerbetrokkenheid, het ontwikkelen van tentoonstellingen en het leveren van een bijdrage aan evenementen.

- 95.000 euro voor het behoud van tuinstedelijk karakter, onder meer door het Van Eesterenmuseum lezingen en debatten te laten organiseren.
- 100.000 euro ter ondersteuning van sportverenigingen die willen fuseren, samenwerken, verhuizen of verder professionaliseren.
- 100.000 euro voor het voortzetten van het Wijksteunpunt Wonen.
- In delen van Nieuw-West (De Punt, Geuzenveld, Overtoomse Veld) zijn bewoners zich ondanks de dalende criminaliteit onveiliger gaan voelen. Het dagelijks bestuur wil 150.000 uittrekken, onder meer om de betrokkenheid van bewoners en ondernemers te ondersteunen.

Werken en ondernemen


- 250.000 euro om de dienstverlening aan (startende) ondernemers voort te zetten via het afgeslankte Ondernemershuis.

- 50.000 euro voor trainingen aan mensen die overwegen een onderneming te starten.

- 100.000 euro om jongeren te ondersteunen bij DWI-trajecten en werk- en opleidingsbedrijven.

- 250.000 euro voor Jongerenservicepunt en Participatiecentrum om de dienstverlening te bundelen.

- 150.000 euro om het winkelstraatmanagement voort te zetten.
- 50.000 euro om in 2012 voor de vijfde keer een Banenmarkt te houden.
- Nieuw-West is een aantrekkelijk stadsdeel om te wonen en te leven. Door de aanwezigheid en diversiteit van evenementen, horecavoorzieningen en culturele uitingsvormen. Het project Gastvrij Nieuw-West bevordert dit. Het bestuur wil 70.000 euro uitrekken voor evenementen en communicatie.

Inrichten en beheren


- 550.000 is nodig om het toezicht op straat te behouden en te versterken. Onder meer door het wegvallen van tijdelijk geld voor de straatcoaches en andere toezichthouders in 2012.
- Stadsdeel Nieuw-West wendt waar mogelijk haar invloed aan om de geluidshinder van Schiphol te beperken en het economisch belang (banen en stages voor Nieuw-West) te vergroten. 50.000 euro is nodig als jaarlijks budget.

- Het dagelijks bestuur wil 40.000 euro investeren om de bekendheid van kunstobjecten in de openbare ruimte te vergroten.
- Er wordt 50.000 euro uitgetrokken voor het beheer van de Natuurspeelplaats en 140.000 euro voor project Moeraslandje Halfweg in het kader van de Groene As.

- 75.000 euro extra geld om de bewustwording bij bewoners te vergroten over wat zij zelf kunnen doen tegen zwerfafval en niet schone straten.
- 80.000 euro voor het instellen van parkmanagement op Sportpark De Eendracht.

- Door de crisis stokt de nieuwbouwproductie. Particulier opdrachtgeverschap is een alternatieve manier om woningen te laten bouwen. Het dagelijks bestuur wil 100.000 euro uittrekken om dit in Nieuw-West te faciliteren, onder meer door communicatie.

Organiseren


- Nieuw-West werkt aan de vorming van één Stadsloket met een integratie van burgerzaken, sociaal loket, ondernemershuis, jongerenservicepunt en het participatiecentrum. Vooruitlopend daarop wil het dagelijks bestuur de openingstijden van de loketten burgerzaken en vergunningen verruimen en starten met werken op afspraak. Hiervoor is 200.000 euro nodig.

Op 7 en 14 december behandelt de raad de concept-begroting, 21 december is de definitieve vaststelling.

---