Rijksoverheid

Commissie Stevens Horizontaal Toezicht Belastingdienst gestart

Nieuwsbericht | 14-11-2011

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft vandaag een commissie van externe deskundigen ingesteld die als opdracht heeft het horizontaal toezicht door de Belastingdienst te evalueren.

De commissie is gevraagd haar oordeel te geven over de beleidswijziging bij de Belastingdienst om over te gaan op deze nieuwe aanpak van toezicht. De commissie zal een analyse maken van de mogelijke knelpunten en kwetsbaarheden en voorstellen doen voor de verdere ontwikkeling van horizontaal toezicht. Ten slotte zal de commissie ingaan op de vraag: hoe meet je het succes van horizontaal toezicht? Voorzitter van de commissie is prof. dr. L.G.M. Stevens, emeritus hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit. Het onderzoek is toegezegd in de begroting 2011 van het Ministerie van Financiën.

De centrale vraag in het onderzoek is of de Belastingdienst horizontaal toezicht efficiënt en effectief invult en of de bereidheid van ondernemers om aan hun belastingverplichtingen te voldoen door horizontaal toezicht wordt vergroot. Ook wordt gekeken hoe de meest betrokken partijen (bedrijfsleven, advieswereld en medewerkers Belastingdienst) omgaan met horizontaal toezicht. Hiervoor zal de commissie de komende maanden onder meer een aantal rondetafelconferenties organiseren.

Bij horizontaal toezicht gaat het om wederzijds vertrouwen tussen belastingplichtige en Belastingdienst, het duidelijker naar elkaar aangeven wat ieders verantwoordelijkheden en mogelijkheden zijn om het recht te handhaven. Dit wordt in wederzijdse werkafspraken vastgelegd en nageleefd. Het streven is om in de actualiteit te werken waarbij zaken zoveel mogelijk vooraf worden afgestemd. Dit gebeurt door het afsluiten van convenanten. Op deze wijze zijn controles en discussies achteraf, over het (soms verre) verleden, steeds minder nodig.

Inmiddels is er sinds de pilot in 2005 ervaring opgedaan met horizontaal toezicht in de segmenten Zeer Grote Ondernemingen (ZGO) en Middelgrote Ondernemingen (MGO). Daarnaast is er de laatste jaren horizontaal toezicht geïntroduceerd in het Midden- en Klein Bedrijf (MKB). Dit heeft inmiddels geleid tot convenanten met de brancheorganisaties en met fiscale dienstverleners. De commissie evalueert deze vormen van horizontaal toezicht en beoordeelt ook de uitvoeringsmogelijkheden en effecten van horizon¬taal toezicht in de MKB-sector.

De commissie zal in het voorjaar 2012 haar rapport overhandigen aan staatssecretaris Weekers van Financiën.

Samenstelling Commissie Stevens

Prof. dr. L.G.M. (Leo) Stevens (voorzitter)
Prof. dr. mr. M. (Marcel) Pheijffer RA
Mr. H. (Han) van den Broek
Drs. Th. J. (Theo) Keijzer
Prof. dr. mr. E.C.J.M. (Lisette) van der Hel - Van Dijk RA Mr. M.P.L. (Michiel) Adriaansen (secretaris)
Mr. C.L. (Corné) Gosen (ambtelijk secretaris)
Mr. S.J. (Jos) Rozema (ambtelijk secretaris)