Rijksoverheid

Vereenvoudigd milieuvergunningstelsel levert 3.000 bedrijven ruim 20 miljoen euro lastenverlichting op

Nieuwsbericht | 14-11-2011

Voor 2.330 bedrijven in de rubber- en kunststofindustrie, voedingsmiddelenindustrie, binnenschietbanen en paintballinrichtingen, grafische industrie en inrichtingen voor het onderhoud, repareren en reinigen van spoorwegvoertuigen komt de milieuvergunningplicht geheel te vervallen. Daarnaast wordt voor nog eens 950 bedrijven in de polyesterharsverwerking en de betonindustrie de milieuvergunningplicht vereenvoudigd. Met aanpassingen in de regelgeving voorziet staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) een administratieve lastenverlichting van 22,9 miljoen euro per jaar voor deze ruim 3.000 bedrijven terwijl de milieubescherming op een gelijkwaardig niveau blijft. Atsma: `Het vereenvoudigen van het milieuvergunningstelsel heeft sinds 2008 een administratieve lastenverlichting van 290 miljoen euro voor het bedrijfsleven opgeleverd. Deze succesformule moeten we dus voor meer bedrijfstakken doorvoeren."

Administratieve lastenverlichting bedrijfsleven

Om de administratieve lasten voor het bedrijfsleven en overheden te verlagen worden steeds meer branches in het Activiteitenbesluit milieubeheer ondergebracht dat algemene regels stelt op het gebied van milieu zonder daar een vergunningplicht aan te verbinden. Voor de genoemde 2.330 bedrijven vervalt de milieuvergunningplicht volledig en gaan algemene regels gelden. Voor de 950 bedrijven in de polyesterharsverwerking en de betonindustrie wordt de milieuvergunning vervangen door een omgevingsvergunning met een beperkte milieutoets in combinatie met algemene regels.

Meldplicht voor wijziging bedrijfsactiviteiten

Het wordt daarnaast voor bedrijven ook eenvoudiger om wijzigingen over bedrijfsactiviteiten door te geven. In plaats van het vergunningstelsel gaat hier een meldplicht gelden. Ter ondersteuning van het bedrijfsleven is een ICT-systeem ontwikkeld waar meldingen digitaal kunnen worden doorgeven. Dit systeem biedt tevens informatie over toepasselijke voorschriften.

De concept-wijziging van het Activiteitenbesluit milieubeheer en de daarbij behorende regeling is in de Staatscourant gepubliceerd.