Gemeente Zoetermeer

VMBO Taalplus vervangt kopklas basisonderwijs

Leerlingen die na groep 8 de Nederlandse taal onvoldoende beheersen om op het juiste niveau in het voortgezet onderwijs te starten, kunnen vanaf volgend schooljaar deelnemen aan het programma Taalplus op het Oranje Nassau College (ONC).
De leerlingen volgen gewoon het eerste jaar van het voortgezet onderwijs, maar krijgen hierbij extra taalondersteuning. Na een jaar kunnen de leerlingen een opleiding op hun eigen niveau vervolgen. Taalplus vervangt de Kopklas van het basisonderwijs.

Het basis- en voortgezet onderwijs hebben er in overleg met de gemeente voor gekozen om deze voorziening te verplaatsen van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. De reden is dat kinderen meer baat hebben bij extra aandacht en ondersteuning voor, tijdens en na de lessen op de middelbare school.

Voor wie is Taalplus?
Taalplus is er voor leerlingen met een omvangrijke taalachterstand (van
1 à 2 jaar) die niet is veroorzaakt door leer- of gedragsproblemen. Om deel te kunnen nemen, moeten leerlingen minimaal vmbo-t (mavo) niveau aankunnen. Verder moeten de leerlingen extra gemotiveerd zijn om de taalachterstand in te lopen. Hiervoor ondertekenen de leerlingen, de ouders en de school een samenwerkingscontract. Hierin staan verplichtingen over de inzet en betrokkenheid van alle partijen.

Hoe werkt de aanmelding?
De basisschool meldt de leerlingen aan voor Taalplus. Daarna volgt er op het ONC een intakegesprek met de ouders of verzorgers en de leerling. Voordat de leerling definitief kan worden geplaatst vindt er nog een test plaats bij het ICOZ.

Waarom deze nieuwe vorm?
Op dit moment zijn alle basisscholen geïnformeerd over de mogelijkheden van de Taalplus klas. In december en januari vinden de eerste adviesgesprekken plaats met ouders van kinderen die in aanmerking komen. Op die manier kan Taalplus vanaf het nieuwe schooljaar van start.