Wetterskip Fryslân

regeerakkoord

Waterschap stevig verankerd in regeerakkoord

maandag, 14 november 2011

De waterschappen zijn stevig verankerd in het regeerakkoord. Talloze waterschapstaken van Rijk, provincies en gemeenten zijn overgeheveld naar de waterschappen, omdat zij deze taken efficiënter en kwalitatief goed uitvoeren. De discussie die de afgelopen jaren is gevoerd over het voortbestaan van de waterschappen heeft ertoe geleid dat de waterschappen stevig verankerd zijn in het regeerakkoord. Voor dijkgraaf Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân is er daarom geen enkele reden om de waterschappen opnieuw ter discussie te stellen.

Volgens de Telegraaf van 14 november 2011 is er een meerderheid in de Tweede Kamer voor de afschaffing van de bestuurslaag bij de waterschappen. Dit zou volgens de krant een besparing van 500 miljoen euro opleveren.

Zinnig en zuinig

Volgens Paul van Erkelens zijn de waterschappen de meest efficiënte bestuurslaag van ons land: "Onze bestuurskosten zijn laag. Bovendien werkt ons waterschap sinds de fusie in 2004 zinnig en zuinig." Een eventueel onderzoek naar de efficiency van waterschappen ziet de dijkgraaf met vertrouwen tegemoet.

Uniek belastingmodel

Ons belastingmodel met een eigen waterschapsbelasting is uniek in de wereld en een voorbeeld voor landen met grote watervraagstukken. "Je moet er niet aan denken dat er een politieke afweging zal plaatsvinden wat belangrijker is: het versterken van dijken of het plaatsen van lantaarnpalen," aldus Paul van Erkelens.

Waterschapswerk kan niet goedkoper

Volgende Unie van Waterschappen berust het bericht in de Telegraaf, dat de opheffing van de waterschappen 500 miljoen euro per jaar zou opleveren, op volstrekt onjuiste gegevens. Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden van de Rijksuniversiteit Groningen (COELO) heeft vorig jaar gehakt gemaakt van deze uit provinciale kring stammende cijfers. Dat zegt Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen. Glas is verbaasd dat deze discussie opnieuw de kop opsteekt: "Bij de vorige verkiezingen is dit onderwerp uitvoerig besproken. Het werk van de waterschappen, zorgen voor veiligheid en schoon en voldoende water, moet immers toch gebeuren. Het is een illusie dat dit veel goedkoper kan."

Veel taken naar waterschappen

Rijk, provincies en gemeenten hevelen veel taken over naar de waterschappen. Dat gaat bijvoorbeeld om stedelijk waterbeheer, muskusrattenbestrijding en grote delen van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. Deze overheveling gebeurt met gesloten beurs. De waterschappen moeten maar zien hoe ze de uitvoering bekostigen. De belasting verhogen kan niet, omdat het kabinet lokale belastingen niet wil laten stijgen.