Afbouw toeslag Turkse onderdanen in Turkije strijdig met EU-recht

Persbericht van Centrale Raad van Beroep

De Centrale Raad van Beroep oordeelt in zijn uitspraken van 11 november 2011 dat de afbouw van toeslagen van Turkse onderdanen omdat zij in Turkije wonen, in strijd is met verdragen tussen de Europese Unie en Turkije.

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het burgerlijke en militaire ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.

Het gaat in deze zaken om Turkse onderdanen die in Nederland werkten en die nadat zij arbeidsongeschikt werden in Turkije zijn gaan wonen. Als die Turkse onderdanen op grond van de Toeslagenwet een toeslag op hun arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvingen, dan werd die toeslag op grond van artikel 4a van de Toeslagenwet vanaf medio 2004 afgebouwd. De Centrale Raad van Beroep oordeelt in zijn uitspraken van 11 november 2011 dat deze afbouw van de toeslag in strijd is met verdragen tussen de Europese Unie en Turkije.

De Centrale Raad van Beroep komt tot dit oordeel op grond van antwoorden op vragen die de Centrale Raad van Beroep stelde aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. Dat Hof antwoordde in zijn arrest van 26 mei 2011 (Akdas e.a., C-485/07) dat arbeidsongeschikte Turkse onderdanen die in Turkije zijn gaan wonen, hun toeslag mogen behouden. Dat voor EU-onderdanen op grond van Verordening 1408/71 geldt dat de toeslag wel kan worden afgebouwd, doet er naar het oordeel van het Hof niet toe. Turkse onderdanen mogen weliswaar niet in een gunstiger situatie komen dan onderdanen van de Unie maar dat is volgens het Hof niet het geval. Onder meer omdat onderdanen van de Unie de keuze hebben in Nederland te blijven of in verband met de afbouw van de toeslag naar Nederland terug te keren. Voor Turkse onderdanen geldt dat niet. De Centrale Raad van Beroep volgt het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Utrecht, 14 november 2011

Links:
http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/CRvB



Razende Robot Reporter