Gemeente Oldambt


Wij maken Winschoten mooi!

Stad op het snijvlak van historie en innovatie
Winschoten kent een rijke en bewogen geschiedenis waarin de stad verschillende functies heeft vervuld voor de regio. Daar komt bij dat het verleden van Winschoten nog steeds een concreet onderdeel is van het heden. De voormalige functies van Winschoten kun je herleiden uit de verschillende straatpatronen en stadsdelen. Zij zijn daarmee stille getuigen van de geschiedenis en de steeds weer veranderende identiteit van Winschoten. De Stichting Oud Winschoten is zich hier terdege van bewust en zorgt er onder ander voor dat `onze' geschiedenis een inspiratiebron voor vernieuwing blijft.

Realisatie cahier
Om deze verschillende identiteiten niet verloren te laten gaan en om ook de jeugd bekend te maken met de verschillende functies die Winschoten in de loop der eeuwen heeft vervuld, heeft de gemeente een nieuw cahier uitgegeven in de serie `Wij maken Winschoten mooi'. In dit cahier wordt de geschiedenis verteld van het Marktplein, de Langestraat en de zogenaamde `Zuidpool'. Het gebied gelegen tussen de Venne, de Vissersdijk en de Poortstraat.
De Stichting `Oud Winschoten' heeft samen met de gemeente Oldambt dit cahier gerealiseerd. Tijdens de najaarsbijeenkomst van de Stichting Oud Winschoten zal wethouder Bé Zwiers het cahier officieel presenteren.

Onderlegger Centrumvisie Winschoten 2025
Het cahier is ook gebruikt als onderlegger voor de centrumvisie Winschoten 2025. Deze centrumvisie werd op 26 oktober vastgesteld in de Raad. In deze centrumvisie worden verleden, heden en toekomst met elkaar vervlochten zodat de stad kan blijven buigen op haar rijke historie en kan uitzien naar een rijke toekomst.

Gemeente Oldambt, 14 november 2011