INLIA


Interkerkelijke noodopvangstichting in Emmen krijgt steun van gemeente (14-11-11)

Oecumene_scheepje_logo-thumb
De interkerkelijke noodopvangstichting Op 't Stee in Emmen krijgt financiële steun van de Gemeente Emmen. Deze toezegging werd tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 10 november jl. door de wethouder gedaan.

De Stichting Op 't Stee werd in 1999 opgericht vanuit de Raad van Kerken van Emmen om asielzoekers die dakloos werden, vooral afkomstig uit het voormalig Vertrekcentrum in Ter Apel, noodopvang te bieden. Enige jaren geleden verminderde de stichting haar activiteiten, toen als gevolg van het `generaal pardon' veel van haar cliënten een verblijfsvergunning kregen. De huidige praktijk van de rijksoverheid, waarbij asielzoekers ook vanuit het asielzoekerscentrum in Emmen op straat worden gezet, maakt duidelijk dat er nog steeds grote behoefte aan een noodopvang in Emmen bestaat. Daarom is er dit najaar met nieuw-aangetreden bestuursleden een `doorstart' gemaakt.

Op dit moment wordt een twintigtal personen opgevangen, maar daardoor dreigt Op 't Stee wel in financiële problemen te komen. De gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie heeft daarom de noodklok geluid. Ook vanuit de kerken is er al eerder op aangedrongen dat de gemeente naast de `lusten' van het asielzoekerscentrum binnen de gemeente (werkgelegenheid e.d.) ook verantwoordelijkheid neemt voor de `lasten'(in de vorm van mensen op straat).

De toezegging van het gemeentebestuur is waarschijnlijk mede het gevolg van de uitspraak van de Rechtbank Assen, die op 25 oktober jl. de Gemeente Emmen heeft gedwongen te voorzien in opvang van een moeder en haar minderjarig kind. Er komen in het hele land steeds meer van dergelijke uitspraken, die zijn gebaseerd op de Wet Maatschappelijke Opvang en de bescherming van kwetsbare personen die is geregeld in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de zogenaamde Terugkeerrichtlijn van de Europese Unie.