Waterschap Groot Salland



IJsselclip 3 'Werk aan de IJssel, voorbereidingen' gelanceerd

De derde IJsselclip over het Ruimte voor de Rivierproject bij Deventer is af. De film is gemaakt door de Deventer filmnast Paul van Agten in opdracht van de waterschappen Groot Salland en Veluwe. `Werk aan de IJssel, voorbereidingen' geeft een beeldende samenvatting over de voorbereidende werkzaamheden voordat het graven van nevengeulen langs de IJssel kan starten. Zo passeren niet gesprongen explosieven, archeologisch onderzoek en boringen onder de IJssel en uiterwaarden door voor het verleggen van kabels en leidingen de revue.

De clip bevat nog niet eerder in Nederland vertoond beeldmateriaal, ter beschikking gesteld door het Imperial War Museum in London, van een bombardement op de spoorbrug bij Deventer van 28-10-1944, live gefilmd vanuit een Mitchell bommenwerper.

Verder zijn er historische beelden te zien van de vroegere Deventer filmer Ab Hakeboom van de UD sportterreinen in de uiterwaarden die daar van 1887 tot 1943 lagen. Daarbij is ook de bijzondere kleedkamer-op-palen, middenin het hoogwater, te zien.

Een bijzonder moment bij de archeologische opgravingen was de blootlegging van de scheepshelling van scheepstimmerwerf De Goede, die in de 19e eeuw tussen de Wilhelminabrug en het IJsselhotel in de uiterwaarden lag. Ook kon een schilderij van die werf uit de 19e eeuw gefilmd worden, bij een tijdelijke tentoonstelling in museum de Waag.

Daarnaast werden in de voorbereidingsfase van het project kabels en leidingen verlegd met een geavanceerde techniek: boren i.p.v. graven. De film toont hoe de boorkop na 600 meter precies in de gegraven kuil aan de overkant van de IJssel uitkomt. Als vervolgens de kunststof buis van diezelfde lengte mee teruggetrokken wordt, hebben fietsers op de Worp daar wel even last van. Maar dat leidt tot een vrolijk tafereel als medewerkers van de aannemer de fietsen en zelfs een scootmobiel publieksvriendelijk over de buis dragen.

IJsselclip 3

Om Ruimte voor de Rivier Deventer op beeld vast te leggen, laten de waterschappen periodiek een zogeheten IJsselclip maken die wordt uitgezonden op Deventer TV en Salland TV. Verder verschijnen de clips op diverse websites, zoals die van de beide waterschappen, youtube en http://www.hartvoordeventer.nl/.

Meer informatie over Ruimte voor de Rivier is te vinden op www.wgs.nl/ruimtevoorderivier en http://www.ruimtevoorderivier.nl/.