Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen


Biologisch onderzoek zal de komende tijd een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken: op het gebied van gezondheid, voedselzekerheid, biobased economy en duurzame ontwikkeling. Dat maakt een nationale visie op onderzoek en opleidingen in de biowetenschappen noodzakelijk. Op basis van deze visie kunnen partijen als OCW, universiteiten en NWO meer gedetailleerde plannen ontwikkelen.

Een Commissie Visie Biowetenschappen zal een strategische visie voor de toekomst van de Nederlandse biowetenschappen opstellen. Daarin zal ze in ieder geval aandacht besteden aan de volgende, veelal samenhangende, vragen:

* Wat zijn de belangrijke maatschappelijke vraagstukken waarvoor de biowetenschappen (een deel van de) oplossingen zouden kunnen bieden? Welke bijdragen kunnen de biowetenschappen leveren aan de kenniseconomie?

* Wat zijn de belangrijke wetenschappelijke thema's op het terrein van de biowetenschappen?

* Wat zijn de ontwikkelingen die de mogelijkheden tot het bewerken van die vragen in het onderzoek (sterk) bevorderen (denk hierbij aan technologieën, inclusief ICT, en ontwikkelingen op de deels overlappende terreinen chemie, fysica, aardwetenschappen en wiskunde)?

* Welke keuzes zou Nederland moeten maken om waar het de biowetenschappen betreft zowel tot de wetenschappelijke top te behoren als de diverse maatschappelijke uitdagingen adequaat te bewerken?

* Welke veranderingen in de kennisinfrastructuur zijn organisatorisch en financieel nodig om de uitdagingen aan te gaan? En wat is de urgentie daarvan?

Looptijd

Tot midden 2011.