Rijksoverheid


14 november 2011

Beantwoording Kamervragen van de leden Driessen en De Roon (beiden PVV) over het bericht dat UNESCO het zogenaamde 'Palestina' heeft geaccepteerd als volwaardig lid

Onze Referentie DVF/SE-283/11 Uw Referentie 2011Z21796 Bijlage(n) 1

Geachte Voorzitter, Hierbij bied ik u, mede namens de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Driessen en De Roon over het bericht dat UNESCO het zogenaamde 'Palestina' heeft geaccepteerd als volwaardig lid. Deze vragen werden ingezonden op 3 november 2011 met kenmerk 2011Z21796.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. U. Rosenthal

Antwoorden van Dr. U. Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Knapen, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Driessen en De Roon (PVV) over het bericht dat UNESCO het zogenaamde 'Palestina' heeft geaccepteerd als volwaardig lid.

Vraag 1 Bent u bekend met het bericht `Amerika stopt financiering UNESCO vanwege Palestijnen'? Antwoord Ja. Vraag 2 Hoeveel Nederlands belastinggeld vloeit er jaarlijks naar UNESCO? Antwoord Over 2010 bedroeg de verplichte contributie 4,2 miljoen euro. Over 2011 bedroeg deze 4,6 miljoen euro. De totale Nederlandse bijdragen (verplicht en vrijwillig) over 2010 en 2011 bedroegen circa 20 miljoen euro op jaarbasis. Vraag 3 Bent u bereid, in navolging van de Verenigde Staten, ook aan de Nederlandse tegenstem aangaande toetreding van het zogenaamde `Palestina' tot UNESCO financiële gevolgen te verbinden en de Nederlandse bijdrage aan UNESCO te stoppen? Zo nee, bent u dan in elk geval bereid de Nederlandse bijdrage (fors) naar beneden bij te stellen? Zo nee, waarom niet? Antwoord Nee, de Palestijnse aanvraag voor volledig lidmaatschap van de UNESCO is geen reden om de UNESCO als organisatie te straffen.