Gemeente Zoetermeer

Gemeenteraad stemt in met bezuinigingsmaatregelen

De gemeenteraad heeft op 10 november 2011 tijdens het begrotingsdebat in grote meerderheid ingestemd met de begroting voor 2012. In de begroting zit een pakket aan bezuinigingsmaatregelen dat de komende jaren oploopt tot een bedrag van 15 miljoen euro. De maatregelen zijn nodig om de gemeentelijke begroting de komende jaren financieel gezond te houden.
"De blik van de begroting is gericht op 2017, maar vanaf 2015 is er al een structureel overschot", aldus wethouder Edo Haan van Financiën: "Het begrotingsjaar 2012 en de daaropvolgende jaren staan eerst nog in het teken van het uitwerken en doorvoeren van de bezuinigingsmaatregelen."

Bij de voorbereiding van de begroting is aan bewoners, organisaties en bedrijven gevraagd om met bezuinigingsideeën te komen. Deze zijn meegenomen in de uiteindelijke plannen. Tijdens het begrotingsdebat nam de raad 31 moties aan waarvan 14 unaniem en 6 amendementen waarvan 3 unaniem. De raadsleden van de SP, Leefbaar Zoetermeer, GroenLinks en Trots stemden tegen de begroting.

Aandacht voor zwakkeren
De raad blijft aandacht vragen voor de zwakkeren in de samenleving. Vanuit het Rijk worden bezuinigingen op het minimabeleid doorgevoerd. Ook huishoudens in Zoetermeer gaan daar direct gevolgen van ondervinden. Om vroeg te kunnen ingrijpen wanneer mensen buiten de boot dreigen te vallen, wil de raad dat het college halfjaarlijks een effectrapportage opstelt die de situatie in beeld brengt van de mensen met een minimum inkomen. Voorkomen moet worden dat inwoners met lagere en middeninkomens in schrijnende situaties terechtkomen. De raad heeft het college verzocht de financiële en maatschappelijke effecten van de bezuinigingen goed in beeld te blijven houden door middel van een bezuinigingsmonitor.

Werkgelegenheid
De bezuiniging van het Rijk op het zogenoemde participatiebudget wordt deels door de gemeente gecompenseerd. Zoveel mogelijk mensen moeten vanuit een uitkeringssituatie blijven doorstromen naar vaste banen. Daarover worden concrete afspraken gemaakt met de werkgevers in Zoetermeer; in april 2012 wordt hiervoor een zogenaamde Werktop georganiseerd. Ook is er in deze Werktop extra aandacht voor het verminderen van de laaggeletterdheid in de stad. De procedures rondom de komst van de Factory Outlet worden voortvarend opgepakt om zo snel mogelijk extra werkgelegenheid te realiseren.

Veiligheid
Ook veiligheid blijft een punt van aandacht. Het aantal inbraken in Zoetermeer stijgt. De raad wil dat het college alles in het werk stelt om de aandacht voor inbraakpreventie te vergroten. Aan het college is gevraagd vóór mei 2012 met een aantal concrete voorstellen te komen om Zoetermeerders meer te betrekken bij het werk van de politie en andere handhavers en toezichthouders.

Stadspromotie
Evenementen met een traditie moeten voor de stad behouden blijven, zo vindt de raad. Het college komt met een voorstel om het Bevrijdingsfestival, Culinair Zoetermeer en Cultuur Lokaal jaarlijks door te laten gaan. Scholieren worden betrokken bij de ontwikkeling van een mooier Stadshart. Omdat vrijwilligerswerk steeds belangrijker wordt, wil de raad dat het VIP (Vrijwilligers Informatie Punt) en andere partners die het vrijwilligerswerk een impuls geven, meer ondersteuning en begeleiding krijgen. Ook wordt een avond georganiseerd voor maatschappelijke organisaties in Zoetermeer om kennis te kunnen maken met de mogelijkheden van verschillende fondsen.

Meevaller kosten afvalverwerking
De kosten van de afvalverwerking vallen lager uit. Hierdoor zullen de tarieven van deze heffing volgend jaar lager worden. De raad stelt de tarieven voor 2012 in december vast.

Effecten bezuinigingen
De bezuinigingen hebben grote gevolgen voor de gemeentelijke organisatie. Op termijn zullen ruim 150 arbeidsplaatsen verdwijnen door efficiënter werken en uitbesteden van taken naar de markt. Hierdoor is een besparing mogelijk van ruim 7 miljoen euro. Daarnaast zijn bezuinigingsmaatregelen genomen waarvan voor de bewoners, organisaties en bedrijfsleven de gevolgen te merken zijn. Zo wordt het niveau van onderhoud van het openbaar gebied teruggebracht en worden subsidies op gebied van jeugd en onderwijs, kunst, cultuur en vooral de bibliotheek verlaagd. Ook een aantal Wmo-voorzieningen wordt verminderd. Wel blijft de vrijdagavondopenstelling van het Publieksplein gehandhaafd en start een proef om ook op zaterdagochtend een paar uur open te zijn.

Begrotingskrant
Begin 2012 verspreidt de gemeente huis-aan-huis een gratis begrotingskrant om alle Zoetermeerders te informeren over de begroting 2012 en de bezuinigingsmaatregelen.